Матюкатися корисно: психологи розкрили несподівані переваги лайки

Лайка корисна для здоров’я / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Зазвичай нецензурну лайку вважають недоречною та поганою звичкою, але це може бути корисним для психічного здоров’я. Хоча матюки зазвичай асоціюються з гнівом і агресією, вони можуть відігравати позитивну роль у самопочутті людини, надаючи важливий вихід для боротьби зі стресовими подіями, повідомляє Forbes. 

Ось кілька причин, чому, на думку дослідників, лайка може бути корисною:

Полегшення болю

Однією з найбільш помітних переваг лайки є її гіпоалгетичний ефект — здатність зменшувати больову чутливість або сприйняття болю. Класичне дослідження 2009 року показало, коли учасники занурювали руки в крижану воду, ті, кому було дозволено лаятися, а не використовувати нейтральні слова, могли терпіти біль значно довше.

Відео дня

Емоційна регуляція

Лайка на розчарування чи гнів допомагає звільнити накопичену напругу. Психологи стверджують, що висловлюючи інтенсивні емоції, люди можуть відчути зниження рівня стресу та емоційний катарсис. Так, 2022 року дослідження Science Direct показало, що люди, які володіють кількома мовами, все ж надають перевагу лайці рідною мовою, щоб викликати й переробляти свої емоції. 

Самовпевненість

Низка досліджень вказує на те, що лайка може підвищити продуктивність у завданнях, що вимагають фізичної сили, і збільшити кількість позитивних емоцій і впевненості в собі.

Управління соціальним відторгненням

Дослідження Europen Journal of Social Psyhology за 2017 рік показало, що лайка також може полегшити “соціальний біль”, який виникає, коли соціальні зв’язки знаходяться під загрозою. У такі моменти лайка може допомогти впоратися з почуттям неприйняття. Хоча це може бути образливим для деяких, воно також може зміцнити соціальні зв’язки, створюючи відчуття товариства, розбиваючи лід і додаючи шар чесності та автентичності до деяких соціальних взаємодій.

Скільки потрібно лаятися?

Згідно з різноманітними дослідженнями, коли справа доходить до розуміння оптимальної “дози лайки”, потрібно розуміти, що надмірне вживання матюків не буде мати бажаного ефекту. 

“Експеримент, проведений Філіппом і Ломбардо 2017 року, виявив, що лайка протягом двох хвилин зменшує відчуття болю, однак особи, які лаялися рідше у повсякденному житті, відчували більш виражений гіпоалгетичний ефект порівняно з тими, хто лаявся частіше. Це свідчить про те, що надмірне використання лайки в повсякденних ситуаціях зменшує її ефективність як короткострокового втручання для зменшення відчуття болю”, – пояснюють автори дослідження. 

Раніше УНІАН писав, як послати вишуканою українською лайкою, аби точно дійшов. Українцям пропонують боротися з російськими матюками добірною українською лайкою. 

www.unian.ua

Exit mobile version