«Росатом» має бути під санкціями як виробник ядерної зброї, якою РФ шантажує світ – експерт

Захід має змінити підхід до санкцій щодо компанії "Росатом" і розглядати її не як ядерно-енергетичну компанію, а як виробника ядерної зброї, якою РФ шантажує світ.

Про це заявив президент Центру глобалістики "Стратегія 21" Михайло Гончар під час круглого столу на тему: "10 років агресії: економічні наслідки для Московії", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експерт зауважив, що оцінка ролі Росатома нашими західними партнерами "не є адекватною".

"Коли ви поглянете на напрацювання робочої групи (по санкціях – ред.), у вас сформується враження, що на Росатом дивляться як на ядерно-енергетичного гіганта, який виготовляє атомні реактори, видобуває урановмісну сировину, отримує уран, ядерне паливо, виробляє і експортує. Насправді Росатом – це передусім ядерна зброя. Всі боєголовки тактичної стратегічної ядерної зброї РФ виготовляються на підприємствах Росатома", – сказав Гончар.

Він додав, що найбільшим підрозділом Росатома є саме ядерний збройовий, там працює майже 88 тис. з 344 тис. загальної чисельності співробітників. А енергетичний підрозділ Росатома налічує 63 тис. працівників.

"Що робить Росія? Вона займається ядерним шантажем не тільки нас, але й світу. По суті, виходить так, що інструмент цього шантажу сам же Захід і фінансує закупівлею палива, ядерних технологій, сервісу тощо. Тому потрібно змінити підхід до санкцій щодо Росатома не як до ядерно-енергетичної компанії, а як до компанії, яка несе безпосередню загрозу країнам Заходу, займаючись ядерним шантажем і терором", – акцентував експерт.

Він також привернув увагу до того, що Росатом, як і Газпром, фінансує приватну військову компанію "Союз", яка була створена з його ініціативи. Цією ПВК опікується безпосередньо заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кірієнко, який протягом 11 років очолював Росатом, а зараз є головою його наглядової ради, зазначив Гончар.

"Такі речі свідчать про те, що все це сплетено в єдиний гордіїв вузол, який можливо тільки розрубати за умови переходу до нової політики економічного ураження Росії", – наголосив президент Центру глобалістики "Стратегія 21".

Як повідомлялося, за даними газети Financial Times, російська атомна корпорація "Росатом", попри санкції на економіку країни, бере участь у будівництві понад третини нових реакторів по всьому світу, в тому числі в Китаї, Індії, Ірані та Єгипті.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version