Чи корисні фісташки для здоров’я людини: дієтологи назвали головні переваги

Одна чашка фісташок може містити майже 25 грамів білка / фото ua.depositphotos.com

Археологічні знахідки свідчать, що фісташками ласували ще за 6 750 років до нашої ери, проте цей горіх є улюбленою закускою і в наш час. Крім того, фісташки мають багато переваг для здоров’я, пише USA Today.

За даними Міністерства сільського господарства США, фісташки містять кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк, вітамін С, вітамін B6, фолат та вітамін K. 

“Фісташки – це багаті на поживні речовини горіхи, які є особливо хорошим джерелом білка”, – підкреслила зареєстрований дієтолог Емі Гудсон.

Відео дня

За її словами, одна чашка очищених фісташок містить майже 25 грамів білка. 

“Продукти з високим вмістом білка, такі як фісташки, також можуть допомогти з насиченням і контролем ваги”, – додала зареєстрований дієтолог Крістен Сміт.

Крім того, фісташки є корисними для здоров’я травлення, адже містять більше клітковини, ніж інші горіхи, підкреслює експерт з харчування Крістін Палумбо. 

“А ще фісташки містять рослинні сполуки, такі як лютеїн, зеаксантин, антоціани, флавоноїди, проантоціанідини та вітамін Е”, – пояснила вона.

Дієтолог зауважила, що за допомогою цих речовин фісташки “можуть знижувати рівень холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин), одночасно підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин)”.

За словами Палумбо, фісташки також позитивно впливають на метаболізм глюкози та резистентність до інсуліну та “можуть захистити від хронічних захворювань”.

Водночас цей горіх є гарним джерелом калію, який є важливим мінералом для здорового функціонування клітин. Одна чашка очищених фісташок містить близько 1250 міліграмів калію, що дорівнює кількості калію в половині банана. 

“Фісташки також є хорошим джерелом рослинного білка, пропонуючи співвідношення незамінних амінокислот, яке перевершує багато інших широко вживаних горіхів”, – зазначила Сміт. 

Попри всі переваги, фісташки варто вживати у помірних кількостях. 

“Як і всі горіхи, фісташки калорійні, тому їх надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, якщо не враховувати їх у загальному раціоні”, – попередила Гудсон.

Також вона звернула увагу на те, що деякі марки фісташок є солоними, “що може сприяти надмірному споживанню натрію”. Тому дієтолог рекомендує обирати несолоні або слабосолоні сорти.

“Їжте їх прямо зі шкаралупи або подрібніть і додайте до рисового плову, картоплі фрі, запеченої риби чи спаржі. Якщо їсти фісташки в контрольованих порціях, люди, які їдять фісташки, можуть отримати кілька переваг для здоров’я”, – запевнила Палумбо.

Які ще горіхи корисні для здоров’я

Як писав УНІАН, у кеш’ю було виявлено неочікуваний вплив на здоров’я людини. Як виявилось, вживання цих горіхів може допомогти вашим артеріям знизити рівень “поганого” холестерину.

Також було названо найкращі горіхи та насіння, щоб перекусити між прийомами їжі. Зокрема йдеться про насіння гарбуза, яке особливо корисне для жіночого здоров’я. Проте насіння соняшнику також може стати гарним варіантом для перекусу. 

www.unian.ua

Exit mobile version