Їх вимовляють майже всі: 4 фрази людей із низькою самооцінкою

Експертка пояснила, як зрозуміти, що особистість має проблеми з оцінкою себе / колаж УНІАН з фото pixabay.com

Часто людей цікавить, як виглядає занижена самооцінка – тобто як розпізнати особистість, яка має таку проблему.

Низька оцінка самого себе може мати вербальні та невербальні ознаки. Розібратися в цій темі УНІАН допомогла психологиня, тілесно-орієнтована терапевтка, членкиня Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії Олеся Ольховик.

Зокрема, експертка пояснила, як за зовнішніми ознаками зрозуміти, що в когось є проблеми з оцінкою себе, а також сказала, які фрази властиві таким людям.

Відео дня

Низька самооцінка – ознаки

Особистість із такою проблемою не впевнена, що може спиратися на себе, дуже залежить від того, що про неї думають і кажуть ті, хто поруч. Вона буде частіше перепитувати інших людей, як, на їхню думку, робити правильно.

Під час спілкування така особистість не включатиметься в спілкування, оскільки вірить у те, що вона не “окей”, нікому непотрібна, нецікава тощо.

“Як виглядає впевнена в собі людина з класною самооцінкою – це людина з високо піднятою головою, з рівними плечима, яка йде й відчуває, що вона має право йти, має право дивитися на всі боки…”, – сказала експертка й наголосила, що особистість із низькою самооцінкою має зовсім інакший вигляд.

Психологиня додала, що зовнішні ознаки проблеми особистості з оцінкою себе можуть бути такі: опущені плечі, очі дивляться донизу, не дивиться іншим в очі, має вигляд “наляканої мишки”.

Фрази людей із низькою самооцінкою

За словами експертки, людям, у яких самооцінка низька, може бути притаманна низка фраз.

Такі особистості можуть говорити:

  • “А як ти вважаєш”;
  • “Що ти думаєш про це”;
  • “А як ти думаєш, це правильно чи ні”;
  • “А нормально це чи ні”.
  • Психологиня також звернула увагу на те, що низька та висока самооцінка є умовними. “Низька самооцінка – це боляче, висока самооцінка – людина така: “Я класна, я досягаю, я бусинка, мені всі кажуть, що я класна. А якщо перестануть, а якщо досягнення зараз такі, що неможливо досягати?” – наголосила Ольховик.

    Експертка сказала, що в особистості метою має бути здорова оцінка себе.

    “Це про прийняття – що я можу бути в якихось деяких моментах класної, але в інших сферах життя я не дотягую, я знаю свої слабкі місця, і з якимись мені ок, і хтось мені каже, що в мене зайва вага, а я кажу: “А мені комфортно”. Це не про гіперкомпенсацію, це недобре. Або: “У тебе немає червоного диплома або другої освіти, або вищої освіти”. А мені нормально. А є деякі точки до зростання, які, я знаю, у мене є, вони мені не дуже подобаються, і я буду з цим щось робити, коли я так вирішу, а не коли мені хтось втикає про це”, – пояснила співрозмовниця.

    Раніше УНІАН з’ясував, що видає нехороших людей. За відомостями психологів, погані люди, зокрема, не визнають, що здатні помилятися, поводяться непослідовно і можуть постійно виставляти себе жертвою.

    www.unian.ua

    Exit mobile version