Не тільки уникати важкої їжі: експерти розповіли не можна робити за дві години до сну

На ніч не можна вживати алкоголь / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Більшість з нас, коли хочуть розслабитись перед сном і усю ніч міцно спати приймають ванну, уникають важкої їжі та стараються довго не сидіти у гаджетах, проте існують й інші поради. Видання Daily Mail з посиланням на фахівців зі сну розповіло, чого не можна робити за дві години до того, як лягаєте спати.

Ретельно обирайте вечерю

Доцент кафедри медицини сну в Медичній школі Ікана на горі Синай доктор Анкіт Парех наголосив, що перш за все потрібно обдумано обирати вечерю. Зокрема, вживання гострої або жирної їжі після 20:00 може не лише вплинути на збільшення ваги, а й на ваш сон, адже це може призвести до розладу травлення та печії. 

“Симптоми, які включають відчуття кислоти, що підіймається зі шлунка в горло, можуть розбудити вас, погіршуючи якість сну”, – пояснив він.

Відео дня

Не пийте каву на ніч 

Крім того, фахівець не рекомендує на ніч пити каву. За його словами, це краще робити вранці, адже деякі дослідження показали, що стимулюючий ефект кофеїну може зберігатися протягом приблизно шести годин після його споживання. 

Не вживайте перед сном алкоголь

Існує така хибна думка, що випивши декілька келихів пива чи вина на ніч, сон буде міцнішим і це дозволить швидше заснути, але це не так. 

“Коли люди вживають алкоголь, це скорочує кількість часу, який вони проводять у глибоких стадіях сну – це, як правило, період, який ваше тіло потребує для відновлення. Регулярне вживання алкоголю також підвищує ймовірність розвитку апное уві сні, стану, через який люди перестають дихати під час сну. Алкоголь може спричинити розслаблення м’язів горла та язика, що може блокувати потік кисню. Це змушує людей постійно прокидатися, погіршуючи нічний сон”, – пояснив Парех.

Не займайтесь фізичними вправами

Якщо у вашому графіку присутній спорт, для того, аби добре спати не потрібно займатися фізичними активностями після 19:00. Експерт стверджує, це пов’язано з тим, що серцево-судинні вправи можуть пришвидшити частоту серцевих скорочень і внутрішню температуру, через що незабаром вам буде важко заснути.

Не зловживайте проведеним часом у смартфонах

Доктор Пареке також наголосив на важливості уникати всього, що пов’язано з екранами, за годину до сну – хай то мобільний телефон, ноутбук або планшет. 

Що потрібно робити перед сном?

Якщо ви хочете міцно та солодко спати усю ніч фахівець зі сну радить:

  • увімкнути кондиціонер або провітрити кімнату,
  • прибрати у кімнаті, 
  • зробити дихальні вправи та легку розтяжку,
  • лягати спати щодня в однаковий час,
  • проводьте достатньо часу на свіжому повітрі та сонці. 
  • “Якщо ви все це зробите, ви повинні бути в хорошому стані, щоб добре виспатися”, – підсумував доктор Парех.

    Як писав УНІАН, нещодавно нове дослідження показало, що лягати спати після першої години ночі – небезпечно для психіки. Люди, які лягають спати так пізно, частіше схильні до депресії та агресії. 

    www.unian.ua

    Exit mobile version