Оборонна співпраця НАТО й України є вулицею з двостороннім рухом – Столтенберг

У межах нарощування співробітництва НАТО з Україною в оборонній промисловості західні компанії приносять в Україну капітал і знання, натомість українці передають Альянсу свій бойовий досвід і винахідливість.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг у Вашингтоні на Форумі оборонної промисловості, що відбувся перед початком 75-го саміту НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам потрібно не лише допомагати Україні, а й інвестувати та розвивати спільні проєкти, щоб підвищити спроможності України, щоб вона могла виробляти зброю і боєприпаси самотужки. Знаю, що дехто з вас вже є частиною цього процесу, як компанія Rheinmetall та інші, що роблять інвестиції в Україну. І це добре. Ви приносите капітал і знання, але це вулиця з двостороннім рухом. Українці також багато чого вчать нас. Вони мають бойовий досвід, винахідливість, і я твердо переконаний, що це також зміцнює нашу оборонну промисловість», – наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що під час Вашингтонського саміту лідери НАТО мають намір відвести Альянсу провідну роль у наданні Україні безпекової допомоги. З цією метою буде створено окреме Командування НАТО в Німеччині на 700 службовців, додаткові логістичні хаби будуть розгорнуті у країнах на сході Альянсу. У цьому контексті НАТО вітатиме також тісніше співробітництво та спільні проєкти оборонної промисловості країн-союзниць з Україною, а також із іншими глобальними партнерами, зокрема в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

«Під час саміту ми маємо прийняти важливі рішення для майбутнього. Це будуть рішення, як наростити нашу підтримку України, як зміцнювати нашу співпрацю з глобальними партнерами, зокрема в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Це також будуть рішення, що стосуються ключового завдання НАТО – забезпечення стримування й оборони», – сказав керівник Альянсу.

Він наголосив, що головною метою НАТО є запобігання війнам та збереження миру. Для цього союзникам необхідно підтверджувати надійність системи стримування й оборони кожного дня.

«Поки ми маємо надійне стримування, не буде атак проти жодного з союзників по НАТО», – переконаний Столтенберг.

Як повідомлялося, 9-11 липня у Вашингтоні проходить 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги Україні.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version