Як часто насправді потрібно прати постільну білизну: експерти поставили остаточну крапку

Також варто частіше прати постільну білизну, якщо ви хворієте / фото ua.depositphotos.com

Жителька Вашингтона Ліббі Касл кожного разу, коли прокидається, закидає постільну білизну у пральну машину. Для неї неважливо, будній це день чи вихідні, важкий день попереду чи легкий, вона все одно це робить, пише Time.

“Я дозволяю їм зробити свою справу, а сама йду готувати каву, відчуваючи себе щасливою. Потім я кидаю їх у сушарку перед тим, як піти на тренування. Я повертаюся, приймаю душ, і простирадла вже готові. Я кидаю їх на ліжко і починаю свій день”, – розповідає вона. 

За словами Касл, люди по-різному реагують на таку її щоденну процедуру. Проте жінка каже, що думка про те, що на неї чекають свіжі простирадла, піднімає їй настрій на весь день. 

Відео дня

Водночас експерти з охорони здоров’я погоджуються з Касл, адже більшості з нас було б корисно частіше прати постільну білизну. За словами дерматолога з Нью-Йорка Ханни Копельман, простирадла, наволочки та ковдри можуть приховувати бруд, мікроби та алергени, які впливають на нашу шкіру та загальний стан здоров’я. 

“Це накопичення всіх цих забруднень, і в кінцевому підсумку це може призвести до подразнення шкіри та висипань вугрів. Ви можете помітити, що ваша шкіра виглядає так, ніби у неї закупорені пори або фолікуліт, що трапляється, коли волосяні фолікули запалюються. Або, можливо, алергія, астма чи екзема загострилися через те, що відмерлі клітини шкіри, які ми скидаємо під час сну, приваблюють легіони пилових кліщів. Усе це вагомі причини для того, щоб відправитися до пральної машини”, – пояснила вона.

На думку експертів, постільну білизну потрібно прати як мінімум раз на тиждень, проте різні фактори можуть вимагати частішого прання. Одним з них є літня спека. 

“Очевидно, що влітку ми більше потіємо, і це може призвести до появи бактерій і неприємного запаху на наших простирадлах”, – зазначила експерт з екологічних токсинів Тоня Гарріс.

Також експерт радить частіше прати постільну білизну, коли ви хворієте або спите з домашніми тваринами. Тоді це варто робити кожні три-чотири дні. 

Крім того, Гарріс рекомендує мати під рукою додатковий комплект постільної білизни, адже це може допомогти зменшити зношення від додаткового прання влітку.

Ще однією гарною ідеєю є – приймати душ перед сном, таким чином це зменшить кількість шкірного жиру, бактерій, запахів та алергенів, що потенційно збільшить проміжок часу між праннями. 

Водночас більшість людей забуває за подушки, проте їх теж потрібно прати. Зокрема один раз на сезон буде оптимальним варіантом, але, за бажанням, це можна робити й щомісяця, каже експерт з прибирання Джейсон Джеймс.

Крім того, важливо регулярно доглядати за своїм матрацом. Кожного разу, коли ви застеляєте ліжко, дайте йому трохи подихати, а не одразу накривайте його новою постільною білизною. 

“Залиште його на кілька годин з відкритими вікнами”, – зауважив Джеймс.

За словами експерта, застійне повітря та накриті матраци сприяють розмноженню пилових кліщів, алергенів та спор цвілі, тому цей маленький крок може мати велике значення.

Водночас Гарріс радить пилососити матрац два-три рази на рік. Якщо ви помітили, що він пахне, то посипте його тонким шаром харчової соди, залиште на кілька годин, після чого пропилососьте. Ідеально буде, якщо ви так зробите і з іншого боку матраца.

Літня спека в Україні – як пережити пекельні дні

Раніше терапевтка Марина Крапівнер розповіла, як українцям пережити цьогорічну спеку без світла та кондиціонерів. 

“Коли вимкнуть світло, якщо на вулиці спекотна погода, – вікна відчиняти не треба. Тому що дуже швидко нагріється приміщення. А якщо ми охолодили попередньо, то все-таки є шанс, що буде прохолодніше”, – порадила вона та зазначила, що можна також використовувати сонцевідбивні плівки на вікна.

Також експерти розповіли, як заснути під час спеки. За їхніми словами, у такі дні краще зберігати спокій.

“Щоб добре спати у спеку, потрібно опанувати мистецтво контролювати те, що ви можете змінити, і приймати те, що ви не можете. Існує багато практичних заходів, які можна вжити, щоб зберегти прохолоду під час спеки, і які сприятимуть кращому сну. Однак іноді найкращим підходом може бути просто прийняття ситуації”, – зауважив доктор Медоуз. 

www.unian.ua

Exit mobile version