Жінки, яким бракує самоповаги, часто демонструють 9 моделей поведінки

Жінки, яким бракує самоповаги, часто демонструють низку моделей поведінки / фото ua.depositphotos.com

Демонструвати брак самоповаги, – це все одно, що відкрито дозволяти іншим ставитися до нас погано, адже ми навіть самі не ставимося до себе з повагою. Водночас самоповага дозволяє нам встановлювати межі, стверджувати свою цінність і, зрештою, жити щасливішим життям.

Про це пише Hackspirit. Часто жінки несвідомо демонструють девʼять моделей поведінки, які буквально кричать про “нульову самоповагу”. Про них поговоримо далі. 

1. Вона постійно шукає схвалення

Відео дня

Така поведінка особливо помітна у людей, які мають проблеми із самооцінкою. Вони ніби віддали свою самооцінку на розсуд зовнішньому світу, чекаючи, що думки інших визначать їхню цінність.

Уявіть, що ви перебуваєте на американських гірках, де ваше почуття власної гідності то падає, то злітає залежно від того, як на вас реагують люди. Це бурхлива поїздка, після якої ви відчуваєте себе спустошеним і виснаженим.

Якщо ви помічаєте, що жінка постійно шукає схвалення від інших, це явна ознака того, що їй бракує самоповаги. Їй потрібно зрозуміти, що її цінність визначається не думкою оточуючих, а тим, як вона сама себе сприймає і ставиться до себе.

Якщо ви – жінка, про яку йде мова, пам’ятайте: ви самі визначаєте свою цінність. І повірте, ви гідні набагато більшого, ніж ви думаєте.

2. Вона терпить неповагу

Суть самоповаги полягає в тому, щоб встановити кордони і не дозволяти нікому їх перетинати. Це коли ви можете постояти за себе, коли хтось погано з вами поводиться.

Якщо жінка постійно терпить неповагу з боку інших, не підвищуючи голос і не відстоюючи свою позицію, це яскрава ознака низької самоповаги.

І якщо ця жінка – ви, пам’ятайте: ви заслуговуєте на те, щоб до вас ставилися з добротою, любов’ю та повагою. Не погоджуйтеся на менше.

3. Вона нехтує власними потребами

Ви коли-небудь чули про “теорію кисневої маски”? Це принцип, на який часто посилаються в колах психології та догляду за собою.

Ось як це відбувається: У разі надзвичайної ситуації під час польоту вас проінструктують, що перш ніж допомагати іншим, ви повинні вдягти власну кисневу маску. Логіка цього проста, але глибока: ви не можете допомогти іншим, якщо вам самим важко дихати.

Той самий принцип діє і в житті. Якщо жінка постійно нехтує власними потребами, ставлячи потреби інших вище за власні, вона, по суті, позбавляє себе цього критично важливого кисню.

Це також є важливою ознакою нестачі самоповаги. Не визначаючи пріоритетів для себе, вона дає зрозуміти, що не цінує власне здоров’я, щастя та загальне благополуччя.

Будь-якій жінці, яка це читає: не забудьте спочатку надіти власну кисневу маску. Ваші потреби важливі. Ви маєте значення.

4. Вона постійно догоджає людям

Існує тонка грань між тим, щоб бути уважним і тим, щоб догоджати людям. Перше означає проявляти емпатію та повагу до інших, тоді як друге – йти назустріч, щоб уникнути конфлікту.

Якщо жінка постійно намагається зробити так, щоб усім було добре, постійно турбується про те, як її сприймають інші, вона, швидше за все, потрапила в пастку “догоджання людям”. Така поведінка часто зумовлена страхом несхвалення і є явною ознакою відсутності самоповаги.

Жінкам, які впізнали себе в цьому описі: важливо зрозуміти, що ви не можете догодити всім, і це абсолютно нормально. Ваша цінність визначається не тим, скількох людей ви можете зробити щасливими. Вона визначається тим, наскільки ви цінуєте і поважаєте себе.

5. Вона погоджується на менше, ніж заслуговує

Ви коли-небудь помічали когось, хто постійно отримує менше, ніж насправді заслуговує? Це може стосуватися стосунків, кар’єри чи навіть повсякденної взаємодії.

Якщо жінка погоджується на менше, це часто є відображенням її самооцінки. Вона ніби каже світові: “Я не заслуговую на краще”. Це явна ознака того, що їй бракує самоповаги.

Якщо ви жінка в цьому сценарії, пам’ятайте: ви заслуговуєте на найкраще, що може запропонувати життя. Не погоджуйтеся на менше. Відстоюйте те, на що ви заслуговуєте, і вірте, що ви цього варті.

6. Вона не цінує свій час

Час, як кажуть, – це та річ, яку ніколи не можна повернути. Тому, якщо жінка дозволяє іншим витрачати її час, або витрачає свій власний час на речі, які не служать їй або не приносять їй радості, це величезний червоний прапор.

Якщо це схоже на вас, знайте: ваш час безцінний. Він є відображенням вашого життя. Не дозволяйте іншим зловживати ним і не зловживайте ним самі. Поважайте свій час, і інші теж будуть його поважати.

7. Вона нехтує своїми досягненнями

Якщо жінка постійно відкидає свої досягнення, це явна ознака того, що їй бракує самоповаги. Їй потрібно зрозуміти, що її досягнення – це результат її наполегливої праці, навичок та відданості справі.

Усім жінкам, які нехтують своїми досягненнями: будьте гордими і визнайте свій успіх. Ви його заслужили. Ви заслуговуєте на це.

8. Вона не може постояти за себе

Уявіть, що ви опинилися в ситуації, коли з вами поводяться нечесно або несправедливо. Ви станете на свій захист чи вирішите промовчати?

Якщо жінка постійно обирає мовчання замість того, щоб відстоювати себе, це явний показник низької самоповаги. Не відстоюючи себе, вона, по суті, дає іншим зелене світло на неповагу до себе.

Ваш голос має значення. Говоріть за себе. Виступайте проти несправедливості. Йдеться не лише про те, щоб вимагати поваги від інших, а й про те, щоб поважати себе настільки, щоб не терпіти несправедливого ставлення.

9. Вона не любить себе

В основі самоповаги лежить любов до себе. Якщо жінка не любить себе, це проявляється в тому, як вона дозволяє іншим ставитися до себе і як вона сама ставиться до себе.

Брак любові до себе проявляється по-різному – ігнорування власних потреб, терпимість до неповаги чи применшення досягнень. Це явна ознака неповаги до себе.

Пам’ятайте, ви гідні любові, поваги та щастя. Почніть з того, що полюбите себе безумовно. Тому що в той момент, коли ви починаєте любити себе, ви по суті починаєте поважати себе.

www.unian.ua

Exit mobile version