Вживання таких продуктів може додати 13 років до вашого життя, – дослідження

Такі продукти містять багато поживних речовин для організму людини / фото ua.depositphotos.com

Експерти з’ясували, що дієта, яка містить в собі багато фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, горіхів та риби, може додати 13 років до вашого життя, якщо дотримуватися її на ранніх стадіях або ж може додати від 7 до 10 років, якщо почати її пізніше, пише Express. 

Таке відкриття було зроблено під час дослідження, яке провели вчені з Університету Бергена у Норвегії. Вони виявили, що тривалість життя може бути збільшена на 13 років для 20-річних людей, які змінили свій раціон. 

Водночас 60-річна людина може продовжити своє життя приблизно на вісім з половиною років. Навіть люди у віці 80 років можуть отримати в середньому 3,4 року до своєї тривалості життя, змінивши свої харчові звички. Експерти назвали продукти, які варто мати на кухні, для продовження життя. 

Відео дня

Листова зелень

Такі продукти, як шпинат, капуста та мангольд, є одними з найбагатших на поживні речовини. Вони насичені вітамінами A, C і К, а також фолієвою кислотою, залізом і кальцієм. Крім того, листяні овочі містять багато антиоксидантів, які допомагають боротися з окислювальним стресом і запаленням в організмі.

Ягоди

Чорниця, полуниця та малина є маленькими ягодами, проте дуже поживними. Вони містять у собі багато клітковини, вітаміну C та різних антиоксидантів, серед яких антоціани, які, як було доведено, зменшують окислювальний стрес та запалення. 

“Ягоди можуть покращити здоров’я серця, знижуючи кров’яний тиск і рівень холестерину. Вони також підтримують здоров’я мозку і можуть допомогти затримати вікове зниження когнітивних функцій. Крім того, високий вміст клітковини в ягодах сприяє травленню і допомагає регулювати рівень цукру в крові”, – додали у матеріалі.

Горіхи

Мигдаль, волоські горіхи та фісташки мають не лише гарний смак, а й багаті на корисні жири, білки та клітковину. Горіхи містять мононенасичені та поліненасичені жири, які корисні для здоров’я серця, адже вони можуть знизити рівень поганого холестерину та зменшити ризик серцевих захворювань.

Цільнозернові продукти

Коричневий рис, кіноа та овес є джерелом складних вуглеводів, клітковини, вітамінів і мінералів. Завдяки таким продуктам забезпечується довготривала енергія та підтримується стабільний рівень цукру в крові, що має вирішальне значення для профілактики діабету й контролю ваги. 

“Насичені вітамінами групи В, вони відіграють ключову роль у виробленні енергії та роботі мозку. Високий вміст клітковини полегшує травлення, сприяючи регулярному випорожненню кишківника та запобігаючи закрепам”, – додають у матеріалі.

Авокадо

Авокадо відоме своїм високим вмістом корисних мононенасичених жирів, які допомагають знизити рівень поганого холестерину та зменшити ризик серцевих захворювань. Також цей фрукт багатий на клітковину, калій та вітаміни С, Е і К.

“Жири в авокадо корисні для здоров’я мозку і можуть покращити когнітивні функції. Авокадо також містить антиоксиданти, які захищають організм від окислювального пошкодження та запалення. Включення авокадо у свій раціон може сприяти здоров’ю шкіри, волосся та нігтів, а також може допомогти у контролі ваги, викликаючи відчуття ситості”, – радять експерти.

Жирна риба

Лосось, скумбрія та сардини багаті на омега-3 жирні кислоти, які необхідні для здоров’я мозку та зменшення запалення. Також така риба є гарним джерелом високоякісного білка, вітамінів D та B12, а також селену. 

“Регулярне вживання жирної риби може зміцнити здоров’я серця, знижуючи кров’яний тиск, зменшуючи рівень тригліцеридів і запобігаючи утворенню бляшок в артеріях. Крім того, омега-3 є ключовими для підтримки здоров’я шкіри, суглобів та очей”, – наголошують у виданні.

Бобові

Сочевиця, нут і чорна квасоля є одними з найкращих рослинних джерел білка, завдяки чому це чудовий варіант для вегетаріанців т веганів. Також вони містять багато клітковини, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові, підтримує здоров’я травлення та знижує ризик серцевих захворювань.

“Регулярне споживання бобових, багатих на такі важливі поживні речовини, як фолат, залізо, магній і калій, сприяє формуванню здорового мікробіому кишківника, покращенню здоров’я серця та підтримці здоров’я і відновлення м’язів. Крім того, вони універсальні і можуть використовуватися в різних стравах, від супів і рагу до салатів і соусів”, – рекомендують у статті.

Хрестоцвіті овочі

Броколі, цвітна та брюссельська капуста багаті на клітковину, вітаміни С і К та фолати. Хрестоцвіті підтримують загальний стан здоров’я, сприяючи детоксикації, зменшуючи запалення та покращуючи травлення. Також вони є чудовим вибором для контролю ваги.

Інші корисні продукти для здоров’я

Раніше дієтологи назвали корисний перекус, який допоможе під час схуднення. Зокрема йдеться про яйця, адже за словами дієтологів, одне яйце містить менше 80 калорій, але при цьому містить шість грамів потужного білка, який, як відомо допомагає людям залишатися ситими довше.

Також УНІАН розповідав про чотири корисні білки, які допоможуть знизити рівень холестерину після 40 років. Відомо, що найпоширенішим видом білка є червоне м’ясо, проте воно не завжди може позитивно впливати на організм людини. 

www.unian.ua

Exit mobile version