Чим грецька кава відрізняється від звичайної: розкрито головні секрети

Традиційно грецька кава не містить молока / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Зазвичай грецька кухня асоціюється в людей з іншими стравами, ніж з кавою. Проте багата та унікальна кавова культура цієї країни точно варта вашої уваги, пише The Takeout.  

Грецька кава відрізняється від інших сортів кави декількома характерними особливостями. По-перше, кавова гуща подається в чашці, адже це є важливим аспектом грецької кавової культури. Також напій п’ють дуже повільно, тому гуща опускається на дно та продовжує наповнювати напій ароматною кавовою смакотою.

Також важливою відмінністю грецької кави є дуже міцна та оксамитова гуща. Крім того, такий напій має багату пінку, яку називають каймакі. Велика кількість пани означає в Греції високу якість напою, адже вона вказує на те, що кава була правильно приготована та не змішана. 

Відео дня

“Грецьку каву традиційно варять у високій, тонкій кавоварці, яка називається брікі. Для цього потрібні лише два-три інгредієнти: кавова гуща, вода і, за бажанням, цукор. Гарна новина для людей з непереносимістю лактози: грецька кава традиційно не містить молока. Грецька кава варіюється за міцністю та солодкістю від скетоса, який готується з однією чайною ложкою кави без цукру, до глікоса, який містить дві чайні ложки кави та три чайні ложки цукру”, – пояснюють у матеріалі.

Водночас не менш важливим фактором є те, як грецьку каву потрібно пити. Такий напій традиційно п’ють повільно, впродовж тривалого часу, в ідеалі під час спілкування з рідними або друзями. Для Греції є абсолютно нормально, коли кава-брейки тривають годину або довше. 

“Грецька кава дуже схожа на турецьку – дехто скаже, що це, по суті, одне й те саме. Але не варто говорити про турецьку каву в Афінах чи Салоніках. Через історію політичної напруженості, грецька кава (або еллініко) є кращим терміном, і називаючи її якось інакше, ви не досягнете успіху в спілкуванні з місцевими жителями”, – радить видання.

Інші цікавинки про каву

Раніше дієтологиня відповіла, що станеться з тілом, якщо щодня пити каву. За її словами, цей напій можна пити щодня, якщо він доповнює їжу, а не замінює її. 

“Кава є поширеним джерелом поліфенольних антиоксидантів, таких як хлорогенова кислота і кавова кислота. Це також чудове джерело фосфору та магнію. (За даними Національного інституту здоров’я, середньостатистична жінка повинна отримувати 420 грамів магнію на день)”, – пояснила фахівець.

Раніше УНІАН розповідав, чи може кава врятувати від похмілля. Це пояснюється тим, що кофеїн дає потужний імпульс, який позбавляє або послаблює симптоми, проте більшість учених не погоджується з цією думкою. 

www.unian.ua

Exit mobile version