Людей, яких виховували егоїстичні батьки, часто видають пʼять рис

Названо риси людей, яких виховували егоїстичні батьки / фото ua.depositphotos.com

Ваші батьки можуть сприяти вашому розвитку або зламати вас як особистість. На жаль, не всі усвідомлюють, що якби вони заохочували своїх дітей і приділяли їм більше уваги, то вони виросли б здоровими людьми з адекватною самооцінкою.

Проте якщо батьки були особливо егоїстичними щодо своїх дітей, вони могли увібрати в себе негативні моделі поведніки, пише Hackspirit. Ресурс назвав  риси, які видають людей, яких виховували егоїстичні батьки.

1. У них низька самооцінка 

Відео дня

Однією з базових потреб дитини є тепло і любов від батьків. Егоїстичні батьки, як правило, нехтують основними потребами своїх дітей, що неминуче призводить до проблем із самооцінкою в подальшому житті. 

Це не складна наука. Якщо вас постійно недооцінювали, казали, що ви нічого не варті, у вас просто не буде впевненості в собі.

2. Вони мають глибокий страх бути покинутими 

Люди, яких виховували егоїстичні батьки, можуть засмучуватися і хвилюватися, коли ви миттєво не відповідаєте на їхні повідомлення. Вони часто можуть ревнувати вас через безневинні повідомлення або навіть нишпорити у вашому телефоні. 

Такий брак довіри та співзалежність зрештою випливають зі страху бути покинутими, страху залишитися на самоті. Часто корені проблеми – у дитинстві. 

3. Вони схильні до перфекціонізму 

Люди, яких виховували егоїстичні батьки, майже завжди схильні до невпевненості в собі, принаймні до певної міри.  Коли ви невпевнені в собі, часто виникає тенденція до надмірної компенсації та перфекціонізму.

Коли ви відчуваєте емоційну порожнечу з дитинства, це викликає образу. Багато хто використовує негативні почуття як мотивацію, щоб досягти успіху в житті, щоб довести всім, в тому числі і собі, що вони гідні тепла і любові, що вони гідні схвалення. 

Вони часто заходять занадто далеко, оскільки стають одержимими бездоганністю і досконалістю – звичкою, яка в довгостроковій перспективі може вплинути на їхні стосунки, психічне та емоційне здоров’я і так далі.   

4. Вони емоційно пригнічені 

Люди, які вміють обробляти емоції ефективно, з мудрістю і зрілістю, є такими здебільшого завдяки стабільному і люблячому вихованню. Якщо ж батьки не приділяють дітям достатньо уваги, в них можуть зʼявитися досить серйозні проблеми з комунікацією та впевненістю в собі протягом дорослого життя. 

Вони можуть дозволяти людям використовувати їх, не можуть постояти за себе, вважаючи за краще залишатися пасивними, замість того, щоб наполегливо висловлювати свої проблеми. 

Ця пасивна позиція, це емоційне придушення часто призводять до деструктивних звичок, до прикладу – алкоголізму.

5. Вони поводяться так, щоб подобатися іншим 

Низька самооцінка може проявлятися багатьма способами. Справа в тому, що коли ви позбавлені схвалення батьків, вам, як правило, не вистачає віри в себе. Це почуття часто виливається в поведінку, спрямовану на догоджання людям. 

Коли ви догоджаєте людям, вам важко сказати “ні”. Зрештою, коли люди це помічають (а вони це завжди помічають), вони починають цим користуватися. 

Коли ви догоджаєте іншим, у вас виникає сильне, навіть залежне бажання отримати схвалення від них. Це випливає з підсвідомої потреби догодити незадоволеним батькам. 

Але хоча отримання схвалення може бути приємним відчуттям в моменті, з часом, коли ви почнете усвідомлювати, що нехтували власними потребами, рівень вашої впевненості в собі буде знижуватися.

www.unian.ua

Exit mobile version