Україна отримала $10,2 мільярда від МВФ із лютого 2022 року

Україна на сьогодні вже виконала 23 структурні маяки із 37, передбачених Меморандумом з МВФ. Попереду пʼятий перегляд програми у співпраці з Міжнародним валютним фондом.

На цьому наголосив міністр фінансів України Сергій Марченко під час заключної зустрічі з місією МВФ, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінфіну.

“Уряд України, Національний банк та інші органи влади вже виконали 23 структурні маяки із 37, передбачених Меморандумом з МВФ на сьогодні. 14 виконаних маяків стосувались фіскального сектору. Виконання Україною умов сприяє збереженню макрофінансової стабільності та прокладає євроінтеграційний шлях країни. Фінансова система адаптується до функціонування в умовах невизначеності. Попереду пʼятий перегляд програми і українська сторона у співпраці з МВФ робить все можливе, аби пройти його успішно”, — зазначив Марченко.

Керівництво Мінфіну зауважило, що виклики військово часу потребують сталого та ритмічного зовнішнього фінансування для України. Лідерство МВФ у цьому питанні продовжує відігравати важливу роль. Фонд є фактично майданчиком, що об’єднує міжнародних донорів для мобілізації коштів на пріоритетні потреби України.

Міністр фінансів подякував за 10,2 млрд доларів США бюджетної допомоги, які були надані виключно МВФ, з 24 лютого 2022 року. Це третє за обсягом зовнішнє фінансування після ЄС та США.

У поточному році потреба у міжнародній підтримці сягає 38 млрд доларів США. Партнери вже надали відповідні запевнення. Здійснюються заходи для залучення коштів у 2025 році.

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з керівником Гевіном Греєм проходила в Києві протягом 16-19 липня.

Місія МВФ щодо пʼятого перегляду програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) розпочнеться у вересні. За умови успішного перегляду Україна отримає наступний транш від Фонду обсягом близько 1,1 млрд доларів США. Серед умов – один структурний маяк щодо ухвалення оновленого закону про Бюро економічної безпеки.

Загальний обсяг програми EFF на 2023–2027 роки становить 15,6 млрд доларів США. EFF є частиною пакета міжнародної підтримки України, який наразі становить близько 122 млрд доларів США.

Фото: Мінфін

www.ukrinform.ua

Exit mobile version