Чи можна їсти макарони, якщо вам 50 та більше років: результати досліджень

Проте відмовлятися від макаронів теж не варто у такому віці, вважають експерти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Постійне вживання макаронів, ймовірно, було чудовим вибором для вечері 30 років тому, проте зараз, коли вам за 50, велика кількість такого продукту може призвести до небажаного збільшення ваги, пише Health Digest. 

“Коли ви ставите галочку напроти нової вікової категорії, ваш метаболізм починає сповільнюватися через гормональні зміни та поступову втрату м’язової маси. Це може означати, що вам доведеться скоротити споживання 200 калорій на день, щоб зберегти колишню вагу”, – радять у матеріалі.

Також людям старше 50 років варто обмежити рафіновані зернові зі свого раціону, адже вони мають високий глікемічний індекс (ГІ), який швидко підвищує рівень цукру в крові та збільшує ризик запальних захворювань, згідно зі статтею 2010 року в American Journal of Clinical Nutrition. Порівняно з жінками, які обирають продукти з низьким ГІ, жінки, в раціоні яких багато продуктів з високим ГІ, помирають втричі частіше від запальних захворювань. 

Відео дня

Також в статті 2020 року в журналі Alzheimer’s and Dementia йдеться про те, що дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів можуть збільшити ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

Крім того, згідно з дослідженням, яке опубліковано у 2022 році в журналі Journals of Gerontology, у вас є більше шансів розвинути слабкість у старшому віці, якщо ви їсте багато простих вуглеводів.

Тому якщо вам за 50, ви досі можете їсти макарони, проте слід додавати до них, наприклад, білок. Замість того, аби з’їсти дві чашки макаронів, ви можете зменшити глікемічне навантаження, додавши чашку нарізаного кубиками курячого м’яса.

“Свіжоприготована паста може мати божественний смак, але ви можете уповільнити її вплив на рівень цукру в крові, якщо дасте їй охолонути. Коли макарони та інші крохмалі охолоджуються, їхня хімічна структура змінюється і перетворюється на стійкий крохмаль. Вашим травним ферментам важче розщеплювати таку пасту, тому холодні макарони не мають такого ж впливу на рівень цукру в крові. Не думайте, що ви завжди повинні їсти холодну пасту. Розігрівання холодних макаронів підвищує рівень цукру в крові ще повільніше. Це стосується і гарячого рису, який можна підігріти, щоб підвищити стійкість крохмалю”, – йдеться у матеріалі.

Крім того, якщо додавати овочі до макаронних страв, то це забезпечує їх вітамінами, мінералами та фітохімічними речовинами, які можуть покращити ваше здоров’я та контролювати рівень цукру та інсуліну в крові. 

“Спробуйте додати трохи шпинату до соусів для пасти, щоб отримати клітковину, калій, магній та антиоксиданти. Оливкова олія може зробити смак пасти більш насиченим, а також додати омега-3, які покращують здоров’я серця, мозку та шкіри. Занадто велика кількість солі в макаронах може підвищити кров’яний тиск, тому замінюйте натрій зеленню, наприклад, базиліком, розмарином або петрушкою”, – радять у матеріалі. 

Інші корисні поради для здоров’я

Також раніше дієтологи назвали єдину їжу, яку варто припинити або менше їсти людям старше 60 років. Зокрема йдеться про перероблене м’ясо, а саме ковбаса, шинка та інші продукти. 

Крім того, стало відомо, що станеться з вашим тілом, якщо ви будете їсти кавун кожного дня. За словами дієтологів, така ягода є корисною для організму людини в будь-яку пору року. 

www.unian.ua

Exit mobile version