Спека: українські енергетика на межі своїх скромних можливостей

Надто сподіватися на допомогу Європи не варто, адже вони теж переживають спеку. Зате не треба боятися вмикати побутові кондиціонери

Як виявилось, лякалки щодо зимового “знеструмлення” росіянами нашої енергетичної інфраструктури на практиці працюють і в період літньої спеки, можливо і важче, адже переживати літню пору без допомоги електричних потужностей важко і для людей, і для техніки. Тим паче, саме на Україну припав цьогорічний аномальний сезон нещадної спеки. На жаль, небесна канцелярія вирішила не жалувати нас, а вжарити по повній. 

Так само зробили навесні росіяни.

Укренерго вже повідомили у себе на тг-сторінці, що споживання світла досягло максимальної позначки. На 15 липня було заплановано імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини і  очікуваний обсяг 25 126 МВт*год, з максимальною потужністю 1336 МВт. Але через аномальну спеку та зростання споживання в Європі обсяг імпорту знизився, то ж споживачам варто очікувати максимальних відключень. 

“Черги будуть тепер не по 2-3 одночасно, а по 3-4, – адже вища температура означає більше споживання” – резюмує очевидне Геннадій Рябцев,  кандидат технічних наук, професор та експерт енергетичного ринку. Сподівання на допомогу західних партнерів, принаймні, у найближчій перспективі не варто. Адже зараз неможливо отримати такі потужності: “Пропускна спроможність зараз дійсно близько 1.7ГВт, але забезпечити всю добу такий експорт не вдається”, каже експерт. Він наголошує, що існують різні “організаційні обмеження”, над якими мають працювати не лише Укренерго, а й західні партнери. “Якщо вдасться зняти організаційні обмеження, то до кінця року у нас буде пропускна спроможність десь близько 2 ГВт.” Це важкий процес, який неможливо сьогодні пообіцяти, а завтра запустити”, – каже Геннадій Рябцев. 

Варто враховувати, що оператори навіть цих п’яти партнерів-країн працюють в першу чергу для свого споживача та їхніх потреб у цю спекотну погоду. І хоча саме Україну розпікає найбільше, поруч теж не надто холодно, а рівень споживання енергії на такий період зростає кратно. Червоний рівень небезпеки оголошено і в  Італії, і в Сербії та Хорватії.  В Україні  через аномальну спеку знеструмлено 446 населених пунктів у шести областях: Київській, Чернігівській, Житомирській, Тернопільській, Львівській та Рівненській.

Геннадій Рябцев

І це, коментує Геннадій Рябцев, теж потужний, але закономірний наслідок спеки. “Під сонцем технічні об’єкти можуть нагріватись до значних температур. Недарма ж зараз поширюють відео, як просто на підвіконні можна заварити чай, – виставити воду і в нагрітій воді приготувати напій. А уявіть собі, що на сонці стоїть машина, яку потрібно запустити. А до неї навіть доторкнутися не можна, вона настільки розпечена”. 

Однак, значна частина українців, навіть за наявності можливостей, намагається економити електроенергію і не користуватись кондиціонерами. Здається, ця небезпека перебільшена. Особливо для побутових споживачів. Геннадій Рябцев каже, що використання охолоджувальних приладів цілком дозволяється. Експерт ще раз наголошує, що найбільшим викликом для системи є не побутові, а промислові кондиціонери: “Величезна кількість підприємств технологічно вимагає забезпечення температури не вище 22-25 градусів. Саме тому більше споживання і триваліші перерви з постачанням”.

Що ж радить фахівець нам?  “Головне, що потрібно рекомендувати – не вмикати одночасно декілька приладів з великим енергоспоживанням. Якщо у вас працює пральна машинка, то вимикайте кондиціонер. І навпаки. Не перевантажуйте енергетичну систему. Але це не означає, що треба сидіти при +38 з вимкненим кондиціонером”.

Кандидат технічних наук також застерігає, що різниця теператур між кондиціонованим приміщенням та вулицею має бути не більше 10 градусів. Це зменшує не лише енергетичне навантаження, така різниця температур шкідлива для здоров’я. 

На майбутнє

Спека демонструє українцям які насправді величезні проблеми з втратою потужностей ми “отримали” завдяки російським атакам на енергетичну систему країни. Однак, чи варто очікувати на наступний опалювальний сезон, коли стрілки термометра можуть опуститись до позначок з знаком “-”, що системі вдасться бодай щось надолужити х і зменшити кількість відключень. Геннадій Рябцев каже, що ні. “ Скоріш за все, буде приблизно від 3 до 4 черг працюватме і взимку. Але ми потроху набираємо потужностей і компенсовуємо втрачене. Хотілося б, щоб було швидше, але реалії такі… Враховуючи наші бюрократичні процедури -це нормальний темп. Маю очікування, що обіцянки набрати потужностей будуть здійснені до опалювального сезону”.

Енергетики, наголошує експерт, –  мають занижені прогнози, вони обережніші за політиків. Адже мають справу із технікою. Обладнання може затриматись в дорозі, довго буде запускатись, щось вийде з ладу. “Тобто вони звикли працювати з реальними об'єктами. І ці реальні об'єкти мають властивість запускатись не з першого разу”. 

Готуватись до гіршого, але сподіватись на краще – чи допомагає нині ця приказка пережити спеку і витримати енергосистемі тепловий удар, – побачимо. Синоптики ж прогнозують найближчим часом спадання спеки. І появу нових температурних рекордів наступного літа. До якого є час підготуватись. 

Ярина Скуратівська, Київ

www.ukrinform.ua

Exit mobile version