Ожиріння у котів може допомогти людям схуднути, – дослідження

Науковці провели дослідження, за яким коти сиділи на різних дієтах / фото ua.depositphotos.com

Якщо вивчати найтовстіших котів, то це може допомогти у лікуванні ожиріння людей. Згідно з новою статтею в журналі Scientific Reports, зміни в мікробіомах котячого кишківника у відповідь на зміни в дієті подібні з тими, які спостерігаються у людей, пише Newsweek. 

Це може означати, що коти є гарною моделлю для вивчення ожиріння у людей, за допомогою яких можна стати здоровішими. 

“Тварини діляться з нами ліжками. Вони їдять наше морозиво. Всі ці речі, які люди роблять зі своїми домашніми улюбленцями, підкреслюють, що вони є природною моделлю захворювань, які піддаються такому ж впливу навколишнього середовища, як і люди”, – пояснює провідний автор дослідження Дженісса Вінстон (Jenessa Winston), яка є доцентом ветеринарних клінічних наук в Університеті штату Огайо.

Відео дня

Дослідники проаналізували зразки калу товстих котів, які перебували на чотирьох різних дієтах впродовж 16 тижнів. Ці дієти містили в собі вільне годування комерційним котячим кормом протягом двох тижнів; вільне годування кормом для схуднення протягом одного тижня; обмежене годування дієтою для схуднення протягом 11 тижнів; після чого тварини поверталися до початкового раціону.

За словами науковців, було виявлено зміни в мікробіомі кишківника котів, які були схожими на зміни в мікробіомі людини після подібних змін у раціоні.

“Коли коти сидять на спеціальній дієті, розробленій для схуднення, рівень пропіонової кислоти підвищується і тримається на високому рівні, а потім знову знижується, коли їх повертають на звичайний раціон. Отже, це дійсно зміна раціону. Ця стаття підкреслює, що коли ми обмежуємо калорійність раціону котів, які страждають на ожиріння, ми можемо змінити їхню мікробну екосистему, і ті зміни у спільноті, які ми спостерігаємо, ймовірно, корелюють з деякими метаболічними наслідками. Я думаю, що ті паралелі, які ми спостерігаємо в тому, як екосистеми змінюються подібним чином, є корисними”, – зауважила Вінстон.

Дослідники підкреслюють, що результати показують, що коти можуть бути ідеальними кандидатами для вивчення того, що кишкові мікроби, ймовірно, допомагають у боротьбі з ожирінням. 

“Можливість побачити зміни у котів, які відбуваються в контексті ожиріння та діабету 2 типу у людей, робить їх дійсно гарною моделлю для того, щоб почати вивчати терапію ожиріння у людей, спрямовану на мікробіом, якщо ми спостерігаємо подібні зміни. Мікроби, які ми бачили в цьому дослідженні, також з’являються знову і знову в дослідженнях на людях, і очевидно, що люди не їдять котячу їжу, чи не так?”, – наголосила автор статті.

У виданні додали, що близько 60% котів у США мають надмірну вагу або ожиріння, водночас приблизно 30,7% дорослих американців мають зайву вагу, а 42,4% страждають на ожиріння. 

“Моя лабораторія зосереджена на тому, як ми можемо використати терапевтичну силу мікробів. Для цього ми повинні зрозуміти, чим хворобливі стани можуть відрізнятися від здорових, щоб ми могли краще зрозуміти і механічно впливати на зміни, які відбуваються в мікробіомі”, – запевнила Вінстон. 

Інші наукові дослідження

Раніше дослідники виявили новий вид динозаврів, які жили під землею. Ці тварини були невеликими за розмірами та жили 99 мільйонів років тому.

Також стало відомо, якщо додати деякі продукти до вашого раціону, то вони можуть продовжити життя на 13 років. Серед таких продуктів є ягоди, листова зелень, горіхи, авокадо та інші. 

www.unian.ua

Exit mobile version