Чи може оливкова олія зіпсуватись: на що звернути увагу

Оливкова олія має певний термін придатності / фото ua.depositphotos.com

Оливкова олія – це дуже корисний та популярний продукт у кулінарії. Однак при її використанні варто розуміти, чи може вона зіпсуватися.

Як пише The Daily Meal, хоча оливкова олія згіркне і втратить як смак, так і поживні властивості, вона не зашкодить вашому здоров’ю, якщо ви випадково використаєте її в рецепті.

Як зрозуміти, що олія зіпсувалась

Налийте трохи, понюхайте та спробуйте  – це найкращий спосіб дізнатись, чи все добре з продуктом. Будьте впевнені, що ви не отруїтесь.

Відео дня

Якщо оливкова олія нагадує вам за запахом коробку кольорових олівців або має смак старої губної помади, це означає, що її життя закінчилося. Також вона може здаватися згірклою.

Хоча термін придатності на пляшці це корисний показник, він передбачає, що продукт зберігався належним чином. Тепло та світло може лише за декілька місяців зіпсувати оливкову олію першого віджиму.

Чому псується олія

Оливкова олія містить хлорофіл – мікроскопічні молекули, які надають рослинам зелений колір і виробляють кисень. Коли цей продукт піддається впливу світла, це запускає процес фотоокислення. Це руйнує речовини, які роблять оливкову олію такою корисною, зокрема, корисні жири та антиоксиданти. 

Коли ці компоненти руйнуються, вони починають утворювати так звані вільні радикали. Ці сполуки пов’язують із пошкодженням клітин і виснаженням вітамінів, що може вплинути на розвиток хвороби Альцгеймера, діабету та серйозні шлунково-кишкові розлади.

Як орієнтуватись у термінах зберігання олії

Різні типи оливкової олії мають різні терміни зберігання. Це пов’язано з обсягом обробки, яку вони проходять перед тим, як потрапити до пляшки. Оливкова олія першого віджиму придатна від 12 до 18 місяців, тоді як інші, більш оброблені версії “проживуть” трохи довше та будуть корисними до двох років при правильному зберіганні.

Варто звернути увагу на дати збору врожаю на додаток до найкращого терміну. Гарне правило — купувати оливкову олію з датою збору минулого року. Якщо немає дати збору врожаю, це може означати, що пляшка може містити оливкову олію з оливок, які збирали протягом кількох місяців. Це не є порушенням, однак наявність цієї інформації є вірною ознакою якості.

Інша інформація про олію

Раніше УНІАН пояснював, для чого оливкова олія холодного віджиму. Дієтолог Йоханні Ангман наголосила, що олії холодного віджиму багаті антиоксидантами та вітамінами. Вони мають протизапальні властивості та сприяють відчуттю ситості.

Рослинна олія є основним продуктом на більшості кухонь. Дієтологи розповіли, який тип рослинної олії найкорисніший або найшкідливіший для здоров’я, а також як правильно вибрати олію для приготування їжі,

www.unian.ua

Exit mobile version