Різкі зміни і коливання на валютному ринку не очікуються – Гетманцев

Україна зберігає широку фінансову підтримку партнерів і тому різких коливань на валютному ринку не очікується.

Про це в Телеграмі прокоментував свій прогноз щодо курсу гривні голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає Укрінформ.

«Можу сказати відносно впевнено, що не очікую різких змін і коливань на валютному ринку до кінця цього року», – висловився він.

Політик пояснив, що ситуація на валютному ринку була і залишається контрольованою завдяки підтримці партнерів і послідовним діям Нацбанку України.

«Уряд є близьким до завершення боргової реструктуризації за єврооблігаціями, що дасть економію 11,4 млрд дол. на обслуговуванні боргу протягом наступних 3 років, 22,75 млрд дол. – до 2033 року», – зауважив Гетманцев.

За його словами, Україна має достатній рівень міжнародних резервів, обсяг яких зараз на 37% більший, ніж на початок війни і є достатнім для оплати імпорту, виконання усіх валютних зобов’язань уряду/НБУ і підтримки курсу у короткостроковій перспективі.

Станом на сьогодні ми маємо чітке розуміння щодо залучення необхідного зовнішнього фінансування у 2024 році. Гетманцев підкреслив, що вже надійшло 16 млрд дол. міжнародної допомоги, а до кінця року очікується ще близько 22 млрд дол. від ЄС, США, МФВ та Світового банку.

«НБУ зберігає відносно жорстку монетарну політику із збереженням високих позитивних реальних процентних ставок (у липні облікова ставка НБУ 13%, річна споживча інфляція – 4,8%) і відповідно привабливості гривневих активів, що стримує перетікання гривневих ресурсів на валютний ринок», – відзначив він.

Водночас Гетманцев звертає увагу на фактори тиску на курс гривні, до яких відніс постійний зовнішньоторговельний дефіцит на рівні 2,5 млрд дол. у середньому на місяць, зменшення обсягів і ритмічності зовнішнього фінансування, порівнюючи з минулим роком, а також розширення валютної лібералізації як частин перехідної монетарної і валютної політики НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, в Асоціації українських банків прогнозують, що середньорічний курс гривні у 2024 році не перевищить 40,5 грн/дол.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version