8 видів чаю, які варто пити для покращення сну

Також є доволі незвичні види чаїв, які допоможуть з цим питанням / фото ua.depositphotos.com

Для гарного самопочуття людина потребує здорового сну, однак бувають дні, що ніяк не виходить заснути, через що людей тривожить безсоння. Проте вживання чаю перед сном може допомогти заспокоїти ваш розум, аби ви спали міцніше. Цей напій містить амінокислоти, ароматичні сполуки та флавоноїди, які по-різному впливають на зниження стресу та тривоги, а також допомагають розслабитися. Видання health назвало 8 видів чаю, які в цьому допоможуть. 

Ромашковий чай

Ромашковий чай може заспокоювати нерви, адже містить ароматичні сполуки, такі як апігенін, хамазулен, бісабол та фарнезен, які допомагають покращити якість сну. 

Під час одного з досліджень, в якому взяли участь 128 людей, виявилось, що ефірна олія ромашки допомагає боротися зі стресом, тривожністю та покращує якість сну. 

Відео дня

Чай з кореня валеріани

Відомо, що корінь валеріани використовують для лікування розладів сну ще з часів Середньовіччя. Валеріановий чай виготовляють, занурюючи висушений корінь валеріани в гарячу воду, яка насичує її активними сполуками. 

“Чай з валеріани асоціюється з посиленням вивільнення серотоніну, який має седативний (заспокійливий) ефект. Валеріана також може зменшити тривожність, активуючи аденозин, хімічну речовину в організмі, яка регулює настрій і тривожність”, – йдеться у дослідженні. 

Попри те, що валеріану вважають безпечною, вона може викликати побічні ефекти, такі як головний біль, судоми та нудоту. Тому вагітним або жінкам, які годують груддю, дітям до трьох років та тим, хто приймає заспокійливі препарати, варто уникати валеріани. 

Чай з пасифлори

Дослідження свідчать, що пасифлора може зменшити стрес та тривогу, а також допомогти під час безсоння. Пасифлора містить рослинну сполуку з лікувальними властивостями, а саме хризин, який може допомогти зменшити тривожність та депресію. Крім того, він має заспокійливу дію та може підіймати настрій. Пасифлору вважають безпечним та ефективним засобом без негативних побічних ефектів.

Гінкго-чай

Чай з листя гінкго, який заварюється впродовж 10-15 хвилин, має приємний смак. Деякі дані свідчать про те, що гінкго білоба може заспокоювати розум завдяки впливу на гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК). ГАМК – це амінокислота, яка знижує збудливість нервової системи. Більш розслаблений стан може покращити якість вашого сну.

Лавандовий чай

Основні компоненти лаванди можуть допомогти вам підготуватися до повноцінного сну, адже блокують специфічні рецептори мозку, які сприяють збудженню або тривозі. Також ці сполуки збільшують зону в нервовій системі, яка допомагає розслабитися. Під час дослідження 79 студентів з такими проблемами, повідомили, що поєднання ефірної олії лаванди покращили якість їхнього сну. 

Чай женьшень

Женьшень містить сполуки, які зберігають спокій та зосередженість. Вони можуть краще регулювати стрес, що показано в різних дослідженнях. 

“Традиційно використовуваний як заспокійливий засіб в азійських країнах, женьшень може бути корисним для якісного сну. В одному дослідженні 15 здорових чоловіків у віці 15-37 років вживали 1500 мг женьшеню тричі на день протягом семи днів. Кожен з них продемонстрував значне скорочення часу пробудження, кращу якість сну та довшу тривалість глибокого сну. Глибокий сон сприяє фізичному та емоційному здоров’ю, а також когнітивним функціям”, – йдеться у матеріалі.

Зелений чай

Зелений чай містить різні сполуки, а саме флавоноїди та амінокислоти, які допомагають впоратися зі стресом та можуть сприяти спокійному сну. 

Однією з таких амінокислот є L-теанін, який міститься у великій кількості в зеленому чаї. Ця речовина впливає на мозок, допомагаючи йому розслабитися, зосередитися та потенційно покращує сон. 

Чай ройбуш

Ройбуш є багатим на флавоноїди трав’яним настоєм, який традиційно використовують для зменшення тривоги, напруги та безсоння. 

Що ще цікавого почитати про чай

Раніше дієтологи назвали найкращий чай, який покращить здоров’я кишківника. За їхніми словами, йдеться про імбирний чай. 

“Це популярний натуральний засіб, що використовується за багатьох захворювань. Його унікальне поєднання протизапальних, антиоксидантних властивостей, а також властивостей, що поліпшують травлення, робить його винятково ефективним у разі різних проблем із травленням”, – вважають фахівці. 

Найвідоміший лікар України Дмитро Комаровський розповів, чи можна пити гарячий чай під час спеки. Він розповів про мешканців Середньої або Центральної Азії, де п’ють гарячий чай з піали за сорокаградусної спеки і порадив не займатися дурницями, оскільки різниця між організмами жителів України та Азії дуже велика.

www.unian.ua

Exit mobile version