На зустрічі Трансатлантичного партнерства в галузі енергетики ухвалили принципи підтримки України

Учасники 5-ї зустрічі міністрів Трансатлантичного партнерства в галузі енергетики та клімату (Р-ТЕСС) ухвалили Керівні принципи щодо тривалої підтримки України і українського енергетичного сектору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон зазначила, що Європейський Союз підтримує український енергосектор від самого початку повномасштабної російської військової агресії. Зокрема, завдяки зусиллям Євросоюзу в Україну вже доставлено більше 8 тисяч генераторів та понад 3 тис. трансформаторів.

Крім цього, за спільної ініативи Кадрі Сімсон та міністра енергетики України Германа Галущенка було створено Фонд підтримки енергетики України, загальна сума внесків до якого на сьогодні становить понад 550 млн євро.

Заступник міністра енергетики України Роман Андарак розповів про пріоритетні напрямки подальшої підтримки, необхідної для стабільної роботи української енергосистеми. Він акцентував на потребі посилення ППО та пасивного захисту енергооб’єктів, проведенні швидких ремонтів на енергооб’єктах, розбудові розподіленої генерації.

«Нам потрібні резервні джерела живлення, потужні генератори для критичної інфраструктури, об’єктів водопостачання, опалення, очищення води, для медичних закладів. Зважаючи на інтенсивність руйнувань, допомога енергетичному сектору України має надходити у безперервному нагальному порядку», – зазначив Андарак.

Окремо заступник міністра наголосив на важливості збільшення обсягів імпорту електроенергії з європейських країн.

Серед учасників зустрічі були міністр енергетики США Дженніфер Гренголм, єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковскі, міністри, представники міністерств енергетики, приватних компаній та учасники енергетичного ринку з 24 країн Центральної та Східної Європи.

Як повідомлялося, у межах 5-ї зустрічі міністрів Р-ТЕСС заступник міністра енергетики України Роман Андарак провів зустріч з міністром енергетики США Дженніфер Гренголм та ознайомив її з ситуацією в українській енергосистемі.

Фото: Міненерго

www.ukrinform.ua

Exit mobile version