10 фраз, які варто сказати, коли хтось переживає втрату близьких

Втрату близької людини завжди складно прийняти / фото ua.depositphotos.com

Коли у житті стається жахлива подія та хтось помирає, складно взагалі про щось говорити, тим паче якщо йдеться про правильні та доречні слова. За словами тренера по роботі з горем Кеті Косгроув, коли люди переживають горе, то є не дуже відкритими та не готові говорити про це, пише Time. 

“Я думаю, що багато людей, і я в тому числі відчувають, що слів недостатньо, щоб втішити когось”, – зазначає вона. 

На її думку, не завжди найкращим способом висловити свої співчуття будуть слова “мені шкода”. Також вона радить не вживати таку фразу, як “час лікує всі рани”. 

Відео дня

“Це те, що всі говорили мені, коли помер мій батько, і це просто неправда. Горе ніколи не минає. Воно зміщується і змінюється, але не покидає нас”, – пояснює експерт.

Тому Косгроув та інші експерти, які спеціалізуються на роботі з горем, розповіли про те, що, на їхню думку, варто казати під час розмови з людиною, яка втратила близьку людину. 

“Я не можу уявити, як тобі важко, і я посилаю тобі всю свою силу і любов”.

Одну з найгірших фраз, яку можна сказати тому, хто горює, – це те, що ви точно знаєте, що він зараз відчуває. Навіть якщо ви теж когось втрачали, це не означає, що у всіх такі ж емоції, як у вас. Тому Косгроув запропонувала перевернути почуття та дати зрозуміти, що ви не можете уявити, як це бути на їхньому місці. 

“Ви підтверджуєте їхні почуття. Навіть якщо ви знали цю людину дуже добре, ви не знали її так, як ваш друг або член сім’ї, і неможливо зрозуміти, як ця втрата впливає на них”, – наголошує вона. 

“Будь ласка, прийміть мої співчуття”.

Це може пролунати банально, проте, за словами психотерапевта Елізабет Шандельмайєр, коли ви дуже здивовані поганою новиною, то цей вислів добре працює. 

“Це краще, ніж сказати “мені шкода”, тому що це не ставить людину, яка втратила близьких, у становище, коли їй доводиться втішати вас, кажучи, що все гаразд. Або, якщо вона розгнівана в цей момент, [це утримує її] від того, щоб не огризнутися, що вам не потрібно вибачатися, бо це не ваша провина”, – підкреслила експерт.

“Ваш чоловік був чудовою людиною. Я маю про нього дуже добрі спогади”.

Коли люди кажуть Косгроув, що збираються на похорон, проте не знають, що сказати, то вона закликає їх поділитися історією. 

“Це прекрасний спосіб зберегти пам’ять про них і показати, що ви дійсно любили їх”, – відзначає фахівець.

“Нічого, якщо я зайду через кілька днів на обід? Я знаю, що діти беруть участь у багатьох заходах. Вам потрібна допомога, щоб відвести їх на ігри?”

Ваша допомога може стати надією для того, хто втратив близьку людину, особливо в перші дні після прощання. Однак, як каже ліцензований професійний консультант, який спеціалізується на роботі з горем, Вітні Менарчек, чим конкретнішою буде ваша пропозиція, тим краще. 

“У моєму серці є місце для тебе”.

Косгроув вважає, що така фраза є потужним способом передати, що ви можете бути присутні разом з людиною, яка горює.

“Це простий спосіб дати людині зрозуміти, що ви думаєте про неї, що її досвід є одночасно унікальним і універсальним, і що справлятися з втратою неймовірно важко”, – пояснює вона.

“Я завжди пам’ятатиму його/її посмішку”.

Такі слова допоможуть зрозуміти, що померла людина не буде забутою. 

“Ми боїмося втратити цю людину або забути її, тому знання того, що хтось інший у світі буде пам’ятати про неї, дуже допомагає”, – підкреслила Косгроув.

“Я знаю, що багато людей не знають, що робити, коли хтось помирає через самогубство, і це може залишити людину, яка горює, на самоті. Я тут для вас”.

Менарчек радить використовувати цю фразу для тих людей, які переживають втрату рідного, який міг покінчити життя самогубством. За її словами, важливо завжди простягати руку допомоги і давати друзям знати, що ви думаєте про них, незалежно від обставин втрати.

“Ти хочеш, щоб я допоміг тобі, чи ти хочеш, щоб я просто вислухав?”

Іноді, не усвідомлюючи цього, ми починаємо давати людям поради, намагаючись допомогти виправити те, що вже неможливо. Тому найкраще, що ви можете зробити, це просто вислухати. 

“Нічого, якщо я вас зараз обійму?”

Пам’ятайте, що завжди потрібно поважати особистий простір, адже не всі хочуть, щоб їх обіймали або поплескували по плечу, навіть коли їм сумно.

“Те, що дає комфорт вам, не завжди дає комфорт іншим. Якщо вони відмовляють, просто скажіть: “Ну, я думаю про тебе”, і не сприймайте це особисто”, – наголосила Менарчек.

“Я дивився гру (називаєте конкретно яку) і пам’ятаю, що ваш син дуже любив її. Я посміхнувся, коли згадав про це”.

Неважливо, скільки часу минулому з моменту смерті людини, згадуйте про неї, коли відчуваєте, що вам це потрібно. 

“Люди, які помирають, стають “слонами в кімнаті”. Але все, що ми хочемо іноді робити – це говорити про них. Ми хочемо сміятися над ними, ми хочемо говорити про те, що зводило нас з розуму, і ми хочемо, щоб вони продовжували існувати в наших спогадах та історіях”, – розповідає Менарчек.

Про що найбільше жалкують люди перед смертю

Як писав УНІАН, перед смертю люди говорять єдині та найвідоміші слова. Зазвичай вони шкодують про те, що вони не мали сміливості жити так, як вони хочуть, а не так, як цього очікують інші. 

“Коли люди усвідомлюють, що їхнє життя майже закінчилося, і ясно озираються назад, легко побачити, скільки мрій залишилося нездійсненими. Більшість людей не здійснили і половини своїх мрій, і їм довелося померти, знаючи, що це сталося через вибір, який вони зробили або не зробили”, – підкреслила експерт Бронні Вейр. 

www.unian.ua

Exit mobile version