Австрія зможе обійтися без російського газу у разі припинення транзиту Україною – Шалленберг

В австрійських нафтогазовій компанії OMV та міністерстві енергетики запевняють, що Австрія зможе обійтися без російського природного газу у разі припинення його транзиту Україною.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"І компанія OMV, і міністерка енергетики запевняють, що в Австрії не згасне світло, навіть якщо завтра буде припинено постачання російського газу через Україну. Є достатньо газових сховищ і достатньо інших потужностей", – прокоментував Шалленберг питання про можливе припинення транзиту російського газу через Україну після 2024 року.

Він також повідомив, що Австрія не чинить тиск на український уряд у цьому питанні. "Ні. Ми ведемо дуже добрі розмови з нашими українськими друзями", – заявив міністр.

Шалленберг повідомив, що уряд Австрії "має дуже чітку ціль – стати незалежним від російського газу до 2027 року", і що частка російського газу в Австрії у середньому зменшилася у з 80% до 60%.

"Я знаю, що ЗМІ завжди люблять вибирати місяці, коли рівень імпорту газу знову дуже високий. У середньому ми знизили його з 80 до 60%. Внутрішнє споживання газу в Австрії також скоротилося. Ми створили стратегічні сховища газу. І газ становить лише 14 відсотків австрійського енергетичного балансу", – заявив він.

За його словами, "диверсифікація йде повним ходом". "Це не станеться за одну ніч, але ми рухаємося в правильному напрямі", – додав очільник австрійського зовнішньополітичного відомства.

Він також прокоментував твердження про те, що Австрія – заможна країна і, як інші держави, могла б обійтися без російського газу, а отже, не відправляти ці мільярди євро до російського військового бюджету.

"Надто просто сказати, що ми багаті, ми можемо купувати його деінде. Зрештою, за це платять споживачі та підприємці. Це завжди треба враховувати в цьому контексті, особливо в рамках боротьби з інфляцією. Україна також транспортувала російський газ через свою територію до війни та після її початку та отримувала за це транзитні збори. Тож картина не є чорно-білою", – сказав Шалленберг.

Окремо він вказав на використання Путіним газу, але й також продовольства, як зброї, чого не робив ніхто з очільників Кремля раніше.

"Він використав не лише газ як зброю, але й продовольство та інформацію. Ці контракти між OMV і "Газпромом" існують з 1968 року. Було падіння Берлінської стіни та "залізної завіси", газ постачався, OMV платила. Радянський Союз розпався, а газ продовжував надходити. Ні Андропов, ні Черненко, ні будь-хто інший не робив того, що зробив Путін", – заявив Шалленберг.

Як повідомляв Укрінформ, у 2018 році частково державна австрійська нафтогазова компанія OMV продовжила контракт на постачання газу з російським "Газпромом" до 2040 року.

На момент повномасштабного вторгнення РФ Австрія купляла в Росії 79% свого природного газу.

Дані спеціалізованої платформи міністерства захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії свідчать, що Австрія у травні цього року імпортувала 90% природного газу з Російської Федерації, у квітні – 81%, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93%.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version