В Австрії пообіцяли підтримку українців у третю воєнну зиму

Український народ може розраховувати на солідарність і підтримку Австрії з наближенням вже третьої воєнної зими та на тлі очікувань продовження ударів Росії по енергетичній інфраструктурі України.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

«Третя зима війни вже не за горами. Ми надаватимемо значну підтримку через Фонд енергетичної підтримки України. Австрією цьому фонду надається 15 млн євро. У попередні воєнні зими ми вже підтримували Україну генераторами та іншими допоміжними засобами. Звичайно, ми продовжимо це робити й зараз», – зазначив він.

Австрійський міністр вказав на побоювання, що РФ, як і в останні два роки, «знову буде цілеспрямовано і масштабно атакувати цивільну енергетичну інфраструктуру в Україні перед зимовими місяцями». «Однак український народ може розраховувати на солідарність і підтримку Австрії», – запевнив він.

Шалленберг наголосив, що «зобов'язання Австрії надавати економічну та гуманітарну підтримку Україні та сприяти майбутньому відновленню не підлягає обговоренню» і «Австрія продовжить активно підтримувати Україну».

Він також вказав на те, що у своїй допомозі Україні Австрія, з огляду на свою нейтральність, концентрує увагу на гуманітарних та макрофінансових аспектах. На цьому тлі він повідомив, що австрійський уряд виділив понад 7 млн євро, які були розподілені через такі організації, як Всесвітня продовольча програма, Міжнародний комітет Червоного Хреста та ОБСЄ. «Цю підтримку ми будемо продовжувати», – додав глава МЗС.

Також він прокоментував питання щодо можливості тренування Австрією українських військовослужбовців. «Що стосується тренування, то ми чітко розрізняємо військову техніку, летальне обладнання та гуманітарну підтримку. Це розмежування ґрунтується на нашій федеральній конституції. Мої українські друзі також знають про це і не мають до нас жодних претензій. Вони визнають, що ми робимо те, що можемо, в межах нашої конституції», – зазначив Шалленберг.

Як повідомляв Укрінформ, нейтральна Австрія у 2023 році сплатила близько 153,5 млн євро до Європейського фонду миру, через який Україні було виділено загалом 5,5 млрд євро.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version