Веганська дієта може зменшувати біологічний вік, – дослідження

Однак лікарі додають, що поширеною проблемою веганської дієти є нестача вітаміну B12 / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Дотримання веганської дієти може зменшити біологічний вік людини. Про це свідчать результати нещодавнього дослідження, яке опубліковано в журналі BMC Medicine, передає видання Prevention.

Вчені зі Стенфордського університету дослідили 21 пару дорослих однояйцевих близнюків у віці 39 років, аби з’ясувати, як вісім тижнів на рослинній дієті вплинули на деякі типи хімічних модифікацій ДНК, що використовують для оцінки біологічного віку. Впродовж восьми тижнів один близнюк з кожної пари їв лише веганську дієту, тоді як інший їв як тваринну, так і рослинну їжу. 

“Наприкінці дослідження вчені виявили, що в учасників, які дотримувалися веганської дієти, спостерігалося значне зниження маркерів загального біологічного старіння, включаючи специфічні вікові маркери в серці, печінці, гормональній, запальній та метаболічній системах”, – йдеться у матеріалі.

Відео дня

Крім того, ті, хто дотримувався веганської дієти, також втратили у середньому на два кілограми ваги більше, ніж ті, хто її не дотримувався, швидше за все, через те, що вони споживали на 200 калорій менше через їжу, яку їм давали впродовж перших чотирьох тижнів дослідження. За словами науковців, втрата ваги могла також сприяти різниці у біологічному віці між обома групами. 

Водночас дієтолог Джекі Ньюджент зазначила, що рослинна дієта давно асоціюється з кращим здоров’ям, а саме зменшує ризик кардіометаболічних захворювань, серед яких серцево-судинні хвороби та діабет 2 типу. 

“У порівнянні з планом харчування, який включає продукти тваринного походження, дотримання веганської дієти пов’язане з кращою якістю харчування і більш різноманітною мікробіотою кишківника, що може сприяти загальному зміцненню здоров’я і потенційно кращій якості життя з віком”, – пояснила вона.

Однак доктор медичних наук Мелісса Прест зауважила, що перед тим, як прийняти рішення стати веганом, варто зрозуміти, що повністю рослинне харчування може бути не найкращим варіантом для всіх, адже поширеною проблемою веганської дієти є нестача вітаміну B12, якого людина потребує більше з віком. 

“Якщо ви дотримуєтеся веганської дієти, рекомендується їсти продукти, збагачені вітаміном В12, та/або приймати добавки з вітаміном В12”, – радить вона.

Ньюджент погодилася зі словами Прест та додала, що веганська дієта може не підходити людям, які “схильні до ризику дефіциту поживних речовин, таких як залізо, цинк або вітамін В12, або потребують більшої кількості певних поживних речовин, таких як кальцій і вітамін D для лікування остеопорозу”.

У виданні Prevention додали, попри те, що у дослідженні не було виявлено жодних негативних наслідків дотримання веганської дієти, переваги з точки зору старіння варто розглядати поряд з ризиком дефіциту мікроелементів, який може проявлятися з роками, перш ніж з’являться побічні ефекти. 

Інші наукові дослідження

Також стало відомо, що вживання обробленого червоного м’яса може збільшити ризик деменції. 

“Дослідження також показало, що заміна обробленого червоного м’яса більш здоровими продуктами, такими як горіхи, боби або тофу, може допомогти знизити ризик деменції”, – кажуть дослідники.

Крім того, вчені з’ясували, що кава перешкоджає відновленню мозку після безсоння. Для багатьох кофеїн є засобом боротьби з нестачею сну. Але згідно з новими дослідженнями, проведеними у Швейцарії та Німеччині, напій може виявитися контрпродуктивним.

www.unian.ua

Exit mobile version