Чому жінок більше дратує безлад вдома, ніж чоловіків: 3 причини

Чому жінок більше дратує безлад вдома / фото ua.depositphotos.com

Неважко помітити, що чоловіки та жінки по-різному реагують на багато речей, у тому числі на те, наскільки чисто в будинку. Легко припустити, що це просто через гендерні стереотипи та суспільні норми.

Як пише YourTango, це насправді підтверджено наукою. Існують фактичні докази, які підтверджують, чому жінки, як правило, почуваються більш приголомшеними, коли стикаються з безладом вдома. Виділяють три основні причини.

1. Вивільнення кортизолу

Відео дня

Перебування в безладному середовищі може призвести до підвищення рівня кортизолу у жінок, але не у чоловіків. Psychology Posts пише, що безлад змушує гіпоталамус сигналізувати наднирковим залозам про вивільнення кортизолу – гормону стресу. У жінок цей процес відбувається швидше та інтенсивніше.

Під час дослідження жінки, які бачили свої домівки захаращеними, мали високий рівень гормону стресу кортизолу протягом дня, тоді як ті, хто описував своє житло як добре організований, спокійний простір, мали нижчий рівень.

Коли жінка бачить захаращений простір, вона автоматично відчуває тривогу, оскільки в її організмі високий рівень кортизолу. Жінки відчувають це гостріше, ніж чоловіки.

2. Підвищена чутливість

Для жінок все сходить до стресу. Вчені з’ясували, що у жінок більш реактивна лімбічна система (емоційний центр мозку), що робить їх більш чутливими до оточення. Ця чутливість може посилити реакції на стрес”.

Дослідники “помітили, що певні ділянки мозку жінок і чоловіків, особливо лімбічної системи, по-різному реагують на негативні зображення”. Багато хто вважав би брудний будинок негативним або, принаймні, не позитивним видовищем. Коли жінки бачать таке зображення, вони, швидше за все, відчувають стрес.

Отже, знову ж таки, ця чутливість лімбічної системи може призвести до більшого викиду кортизолу.

3. Емоційний вплив

Жінки обробляють емоції інакше, ніж чоловіки. Це може вплинути на те, як статі розпізнають і відчувають стрес.

Мозок асоціює безлад із хаосом і відсутністю контролю, що призводить до почуття тривоги та стресу. Жінки частіше сприймають ці почуття через більшу активність в областях мозку, пов’язаних з емоційною обробкою.

Оскільки жінки швидше запам’ятовують негативні зображення, вони обробляють їх інакше, ніж чоловіки. Наприклад, жінка глибше обробить і інтерпретує безлад, ніж чоловік.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що допоможе зберегти вашу пару. Психологи назвали 5 простих способів покращити стосунки.

www.unian.ua

Exit mobile version