У Міненерго обговорили з членами парламенту Бразилії розвиток енергетичної співпраці

Фото У Міністерстві енергетики України відбулася зустріч із представниками Палати депутатів Національного конгресу Бразилії, серед обговореного – перспективи розвитку енергетичної співпраці, зокрема в галузі відновлюваних джерел енергії.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міненерго. 

Відомство представляли заступники міністра енергетики Світлана Гринчук і Роман Андарак.

 

Зустріч пройшла за участю посла Бразилії в Україні Нортона Мелло Рапести.

У Міненерго зауважили, що цей візит бразильської делегації до України став першим із 2012 року. У межах цього візиту бразильська сторона підтвердила підтримку України в протистоянні з Росією та важливість досягнення справедливого миру.

Заступники міністра ознайомили членів бразильського парламенту зі складною ситуацією в енергетиці, яка є однією з ключових цілей російських атак від початку повномасштабного вторгнення.

Під час зустрічі було наголошено на важливій ролі міжнародної підтримки та співпраці для відновлення енергетичної інфраструктури України й реалізації проєктів зі встановлення додаткових генерувальних потужностей, необхідних після втрати близько 9 ГВт унаслідок атак російської армії.

Гринчук зазначила, що одним із пріоритетів Міненерго на сьогодні є розвиток потужностей розподіленої генерації, зокрема газопоршневих і когенераційних установок. 

«Важливим напрямком роботи є також розвиток потужностей відновлюваної енергетики, зокрема сонячної та вітрової генерації. Ми зацікавлені у вивченні досвіду Бразилії у цій сфері», – додала вона.

Також під час зустрічі сторони відзначили ефективність механізму залучення міжнародної допомоги українському енергосектору через інструменти Фонду підтримки енергетики України.

Окрема увага була приділена роботі атомної генерації, яка забезпечує Україні до 60% електроенергії. У цьому контексті сторони обговорили необхідність гарантій безпеки функціонування підконтрольних Україні АЕС, а також повернення під український контроль захопленої росіянами Запорізької АЕС.

Як повідомляв Укрінформ, в Укренерго заявили, що для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна в найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для цього потрібні 12-13 млрд євро.

Фото: Міненерго

www.ukrinform.ua

Exit mobile version