Суд визнав протиправним стягнення $39 мільйонів із запорізького алюмінієвого комбінату

За участі Запорізької обласної прокуратури суд визнав протиправним стягнення з державного товариства понад 39 млн дол. США на користь компаній, які пов’язані з російським олігархом.

Про це повідомляє сайт обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«На рівні апеляції поставлено крапку в довготривалому спорі держави з афілійованими росією компаніями та не допущено протиправне стягнення понад 39 мільйонів доларів США з товариства, 97% акцій якого належить державі», – йдеться в повідомленні.

Ще у червні 2015 року компанія-нерезидент звернулась до суду з позовом про стягнення з АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» заборгованості за договором позики в сумі 39 млн дол. США, що еквівалентно 835 млн грн. У свою чергу товариство подало зустрічний позов про визнання цієї угоди недійсною.

Справа неодноразово розглядалась судами різних інстанцій.

Наразі Центральний апеляційний господарський суд своєю постановою залишив без змін рішення суду першої інстанції, яким відмовлено у задоволенні позовних вимог компанії-нерезидента та задоволено зустрічний позов про визнання договору позики недійсним.

Суди погодилися з тим, що перераховані на користь комбінату кошти призначались для його модернізації як інвестиції. Однак отриману позику за цільовим призначенням товариство не використало. Надалі ці кошти колишній власник контрольного пакету вивів на рахунки компаній, пов’язаних та афілійованих із однією з найбільших металургійних корпорацій держави-окупанта, кінцевим бенефіціаром якої є російський олігарх.

ПАТ «ЗАлК» виробляє одночасно алюмiнiй та основну сировину для його виробництва – глинозем. ПАТ «ЗАлК» виробляє алюмiнiй в чушках та алюмiнiй в цилiндричних зливках. ВАТ «ЗАлК» був первiстком розробок та освоювання багатьох ливарних сплавiв на основi алюмiнiю, що знайшли широке застосування в автомобiльному та сiльськогосподарському машинобудуваннi.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version