Коти можуть оплакувати смерть інших тварин – навіть собак, – дослідження

Результати дослідження спростовують думку про асоціальну поведінку котів / фото ua.depositphotos.com

Часто котів вважають відстороненими, незалежними та непостійними у своїх вподобаннях. Проте дослідження свідчать про те, що вони також виявляють ознаки горя після смерті домашнього улюбленця в тій же сім’ї, навіть якщо це собака. Про це пише The Guardian, посилаючись на дослідження, яке опубліковане в журналі Applied Animal Behaviour Science.

У дослідженні йдеться про те, що коти важко засинали, відмовлялися від їжі або видавали нявкаючі звуки. За словами господарів, інші коти могли ставати більш нужденними поруч з тими, хто їх доглядав, або відмовлялися від своїх улюблених ігор.

Науковці повідомили, що результати дослідження спростовують думку про асоціальну поведінку котів, що свідчить про те, що психологічний досвід втрати може бути універсальним. 

Відео дня

“Вони [коти] менше спали, їли та гралися, а більше шукали уваги від людей та інших домашніх тварин, ховалися, проводили час на самоті і, здавалося, шукали своїх загублених товаришів”, – зазначають автори з Оклендського університету в США у своєму дослідженні.

Траур є відомим явищем у тваринному світі, адже багато тварин демонструють свою складну поведінку під час смерті своїх друзів. Однак дослідники Оклендського університету кажуть, що було менш очевидно, що коти будуть проявляти ознаки втрати. 

“У той час, як собаки, що походять від зграйних тварин, цілком обґрунтовано можуть сильніше реагувати на смерть одноплемінника, коти під опікою людини пристосувалися до життя серед одноплемінників, і їхня здатність реагувати на втрату компаньйона потребує подальшого вивчення”, – наголошують автори дослідження.

В межах експерименту опитали господарів понад 450 котів, у яких нещодавно помер інший домашній улюбленець. Близько у двох третинах випадків померлим улюбленцем був інший кіт, а в решті випадків – собака. 

Тому дослідження показало, що коти відчувають сильніший вплив, чим довше вони живуть з іншим домашнім улюбленцем, проте свідчення смерті та кількість домашніх тварин у будинку не впливають на це. 

“Час, який тварини-компаньйони проводили разом, займаючись повсякденними справами, передбачав більшу скорботну поведінку і боязкість, тоді як більш позитивні стосунки між тваринами, що вижили, і померлими тваринами передбачали зниження рівня сну, їжі та ігор”, – йдеться в дослідженні.

Інші дослідження про котів

Як писав УНІАН, поведінка котів може показувати справжню особистість їхніх господарів. За словами дослідників, коти можуть бути більш схожими на людей, ніж вони думають.

“Цікаво, що власники з вищими показниками невротизму повідомляли про більше поведінкових проблем у своїх котів. Ці коти були більш схильні до надмірної ваги, страху, стресу та агресії. Це свідчить про зв’язок між емоційною стабільністю господарів і благополуччям їхніх улюбленців”, – зазначили у виданні The Signal.

Також повідомлялось, що ожиріння у котів може допомогти людям схуднути. За словами вчених, зміни в мікробіомах котячого кишківника у відповідь на зміни в дієті подібні з тими, які спостерігаються у людей.

www.unian.ua

Exit mobile version