Науковці виявили несподіваний ризик для здоров’я від мікрохвильової печі

За словами вчених, їхнє відкриття може призвести до нових біотехнологічних застосувань / фото ua.depositphotos.com

Люди вважають, що потужного випромінювання мікрохвильової печі достатньо, аби вбити будь-які бактерії, проте нове дослідження показує, що це зовсім не так. Про це пише Newsweek, посилаючись на дослідження, яке опубліковане в журналі Frontiers in Microbiology. 

Зазначається, що науковці з біотехнологічного стартапу Darwin Bioprospecting Excellence та Університету Валенсії в Іспанії взяли зразки мікробів з 30 різних мікрохвильових печей, щоб дослідити, які бактеріальні колонії змогли вирости в їх екстремальних умовах.

“Ми припускаємо, що мікрохвильові печі насправді вибирають з безлічі бактерій, присутніх у повітрі та на поверхнях, ті, що здатні протистояти випромінюванню”, – зауважив мікробіолог Мануель Поркар, генеральний директор Darwin Bioprospecting Excellence, в інтерв’ю Newsweek.

Відео дня

В загальному дослідники виявили 747 різних груп бактерій, найпоширенішими з яких були Firmicutes, Actinobacteria та Proteobacteria.

Також вчені порівняли мікробні колонії, які були знайдені в побутових мікрохвильових печах, з колоніями в лабораторії та виявили, що, тоді, як лабораторні мікрохвильові печі в основному містили нешкідливі бактерії, то ті, які були знайдені в побутових мікрохвильових печах, можуть становити більший ризик для здоров’я людини.

“Бактерії в побутових мікрохвильових печах можуть бути патогенними, хоча не більше, ніж ті, що знаходяться на інших місцях на кухні”, – підкреслив Поркар.

За даними перепису населення США, мікрохвильові печі є у 90% американських домогосподарств, а більшість джерел радять чистити їх раз на тиждень. Проте, згідно з опитуваннями YouGov, кожен третій американець не дотримується таких рекомендацій. 

“Ми повинні чистити мікрохвильовку так само часто, як і будь-яку іншу поверхню на кухні, тому що наша робота демонструє, що мікрохвильові печі взагалі не видаляють мікробне забруднення, що було дещо несподівано”, – пояснив Поркар.

Також у своїй заяві співавтор дослідження Деніел Торрент підкреслив:

“Як для широкої громадськості, так і для персоналу лабораторій ми рекомендуємо регулярно дезінфікувати мікрохвильові печі розведеним розчином відбілювача або наявним у продажу дезінфікуючим спреєм. Крім того, важливо протирати внутрішні поверхні вологою ганчіркою після кожного використання, щоб видалити будь-які залишки, і негайно прибирати розлиті речовини, щоб запобігти розмноженню бактерій”.

Також дослідники сподіваються, що їхнє відкриття може призвести до нових біотехнологічних застосувань, де для підтримки промислових процесів необхідно особливо витривалі штами бактерій. 

“Щоб знайти мікробне біорізноманіття, не потрібно їхати в екзотичні місця, потрібно знайти екзотичні мікробні ніші, які можуть бути дуже близько від нас”, – додав Поркар.

Небезпека мікробів на кухні

Раніше вчені повідомили, що кухня є найнебезпечнішим місцем в будинку. За їхніми словами, особлива небезпека – це кухонні раковини, адже там є безліч хвороботворних бактерій, яких навіть більше, ніж у громадському туалеті.

Тому експерти радять якомога частіше міняти губки для посуду, особливо ретельно мити обробну дошку і дерев’яне начиння, а також використовувати паперові рушники для прибирання.

www.unian.ua

Exit mobile version