НАЗК й АРМА посилили співпрацю із пошуку активів, прихованих за кордоном

Набув чинності спільний наказ АРМА та НАЗК № 267/198/24, що визначає порядок взаємодії між відомствами під час виявлення необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном.

Про це інформує пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

«АРМА (Агентство з розшуку та менеджменту активів – ред.) як орган, що формує державну політику у сфері розшуку сумнівних активів, а також НАЗК як орган, що формує державну антикорупційну політику, мають зосередитися на спільному завданні – повернути в Україну усі активи, набуті недоброчесними службовцями та сховані за кордоном. Задля цього ми повинні використовувати усі наявні можливості та міжнародні зв'язки для ефективного пошуку та ідентифікації активів. Де б вони не знаходилися. Взаємодія з АРМА значно посилить можливості фахівців НАЗК, які здійснюють заходи фінансового контролю», – зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик.

Також у НАЗК зазначають, що 8 серпня набув чинності спільний наказ АРМА та НАЗК від 15 липня 2024 року № 267/198/24, що визначає механізми та порядок взаємодії між двома відомствами під час виявлення необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном.

Документ, зокрема, визначає процедуру виконання АРМА письмових запитів НАЗК щодо надання інформації, необхідної для виявлення майна, набутого службовцями з порушенням антикорупційного законодавства.

Згідно із повідомленням, наказ двох агентств є результатом домовленостей щодо розширення можливостей з розшуку активів, схованих за кордоном, які відбулися у травні цього року. Сторони акцентують на важливості налагодженої спільної роботи в цьому напрямку та її критичній важливості задля ефективної роботи усієї антикорупційної інфраструктури.

Голова АРМА Олена Дума зауважила, що новий формат взаємодії між відомствами є важливим кроком у посиленні боротьби з корупцією та незаконним збагаченням в Україні.

"Це не лише підвищує ефективність роботи антикорупційних органів, але й посилає чіткий сигнал недоброчесним посадовцям – приховати незаконно набуті активи стає все складніше, незалежно від того, де вони знаходяться", – зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК презентувало "Настільну книгу з розбудови доброчесної організації", що має стати інструментом для становлення етичного бізнес-середовища в Україні.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version