Марченко закликав західних союзників прискорити виділення $50 мільярдів кредиту Україні

Міністр фінансів Сергій Марченко закликав західних союзників прискорити виділення кредиту Україні в розмірі $50 млрд, стверджуючи, що затримки з постачанням озброєнь призвели до зростання дефіциту бюджету.

Про це він сказав у коментарі Financial Times, передає Укрінформ.

За його словами, повільне постачання зброї, особливо із США, призвело до зростання військових витрат на $12 млрд. Це означає, що країна матиме дефіцит, який, за оцінками інших урядовців, цього року становитиме трохи менше чверті ВВП – близько $43,5 млрд.

Пряма військова допомога США у розмірі $27 млрд, схвалена Конгресом у квітні цього року, продовжує надходити «повільно», сказав Марченко. «Ми все ще відчуваємо нестачу необхідної зброї, боєприпасів і снарядів», – додав він.

За словами міністра фінансів, така ситуація означає, що країні «не вистачатиме грошей на виплату зарплат нашим військовим». Він додав, що затримки з наданням допомоги означають, що зарплатні пакети, зарезервовані на кінець 2024 року, були використані для «закупівлі необхідного озброєння та боєприпасів» на початку цього року.

Західні союзники не фінансують безпосередньо зарплати української армії, але відсутність американської зброї та одночасне зростання військових витрат означає, що Києву доведеться фінансувати війну за рахунок скорочення витрат, продажу державних активів і підвищення податків, пише видання.

Марченко заявив, що небезпечна фінансова ситуація в країні підкреслює необхідність для США та інших країн пообіцяти більшу допомогу і прискорити прогрес у наданні кредиту в розмірі $50 млрд, обіцяного лідерами G7.

"Група семи" має намір завершити надання кредиту цьогоріч та виплатити його за рахунок прибутків, отриманих від заморожених активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро, більшість з яких знаходиться в бельгійському банку Euroclear. Союзники вирішуватимуть, як витратити $50 млрд, але українські урядовці сподіваються, що принаймні частину з них виділять на озброєння.

«Україна перебуває у дуже вразливому становищі», – сказав Марченко, додавши, що кредит у розмірі $50 млрд є «чарівним рішенням», яке дозволить закупити військові товари і не допустити падіння фінансового стану, що може занепокоїти кредиторів, таких як МВФ.

З наближенням президентських виборів у США, коли кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп погрожує припинити американську допомогу Україні, Марченко висловив занепокоєння щодо затримок після літніх канікул: «Вони не готові прийняти це як невідкладну допомогу для України», – сказав він про ЄС і $50 млрд.

Як повідомляв Укрінформ, країни "Групи семи" ухвалили рішення до кінця 2024 року надати Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками. Цей кредит Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів, більша частина яких знаходиться в країнах ЄС.

Фото: Сергій Марченко/Фейсбук

www.ukrinform.ua

Exit mobile version