Потужний захист для організму: яка спеція підійде і для страв, і як добавка

Ця трава – багате джерело рослинних сполук, що мають антиоксидантну та протизапальну дію / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Орегано широко використовується в так званій Середземноморській дієті, яка вважається однією з найкращих і збалансованих.

Ця трава багата на захисні рослинні сполуки, і дослідження показують, що її вживання може принести користь здоров’ю кількома способами, наприклад, поліпшити антиоксидантний захист організму, пише health.com.

Дієтологи зазначають, що використовувати орегано можна в багатьох пікантних стравах і навіть як добавку.

Відео дня

Орегано – користь для здоров’я

Згідно з висновками фахівців, головною перевагою орегано є високий вміст антиоксидантів.

Орегано – багате джерело рослинних сполук, що мають антиоксидантну та протизапальну дію. Трава містить фенольні сполуки, зокрема фенольні кислоти, як-от розмаринова, хлорогенова і корична кислоти, а також флавоноїди, як-от кверцетин, апігенін, лютеолін і кемпферол. Усі ці речовини захищають клітини від ушкодження, нейтралізуючи молекули, звані активними формами кисню (АФК), які шкодять здоров’ю, коли їхній рівень в організмі стає занадто високим.

Дослідження показують, що добавки орегано можуть знижувати маркери окисного стресу – стану, який виникає, коли АФК пригнічують антиоксидантний захист організму, спричиняючи пошкодження клітин.

Крім того, орегано може мати протиракові, протизапальні та сприятливі для здоров’я мозку властивості. Вчені вважають, що більша частина цих переваг також пов’язана з високим вмістом в орегано антиоксидантів, таких як терпени карвакрол і тимол, які мають потужну захисну дію на клітини.

“Регулярне вживання орегано, ймовірно, може підтримати здоров’я кількома способами, зокрема шляхом постачання корисних для здоров’я антиоксидантів, вітамінів і мінералів, але наразі немає доказів того, що споживання орегано захищає від будь-яких захворювань або покращує будь-який стан здоров’я людини”, – ідеться в статті.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, які 11 корисних спецій і трав радять дієтологи.

www.unian.ua

Exit mobile version