Розкрадання газу на ₴2 мільярди: у справі депутата Дубневича завершили слідство

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі стосовно народного депутата України, підозрюваного в організації розкрадання природного газу на 2,1 млрд гривень і легалізації незаконно отриманого прибутку.

Про це САП повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Слідством встановлено, що народний депутат залучив п'ятьох осіб і протягом 2013-2017 років організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовцями Новояворівської й Новороздільської ТЕЦ.

Під контролем фігуранта підприємства-власники вказаних ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в компанії «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії для населення.

Щоб здешевити тепло для цієї категорії споживачів, Нафтогаз постачав комерційним ТЕЦ природний газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Як показало слідство, ні Новояворівська, ні Новороздільська ТЕЦ не постачали населенню одержаний «пільговий» газ, а натомість використали його в господарській діяльності для виробництва електрики. Останню вони надалі реалізували держпідприємству «Енергоринок» за тарифом, визначеним на підставі собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Унаслідок таких дій прибутковість виробництва електрики Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 130%.

Водночас протягом 2013-2018 років народний депутат організував відмивання частини вказаних коштів шляхом переведення на рахунки підконтрольного товариства з обмеженою відповідальністю і компаній-нерезидентів у так званій офшорній зоні, а також їх змішування, маскування й повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у сфері сонячної енергетики.

У САП нагадали, що обвинувальні акти стосовно інших п’яти учасників злочину вже направлені до суду. На цілісні майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» суд наклав арешт.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні минулого року народному депутату Ярославу Дубневичу оголосили підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд гривень.

НАБУ оголосило підозрюваного в розшук. Після публікації новини про це Дубневич вийшов на зв’язок по відео на засіданні Вищого антикорупційного суду в іншій справі – щодо привласнення 93,2 млн грн філії Укрзалізниці.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version