Скільки можна зберігати вино у закритій пляшці: експерти розкрили всі нюанси

Винний льох – це не обов’язкова умова для зберігання вина / фото ua.depositphotos.com

При невдалому зберіганні вина, відкривши пляшку можна виявити, що ваш напій має смак оцту. Цього невдалого сценарію можна уникнути за допомогою належних методів зберігання і для цього навіть потрібен винний льох.

Як пише marthastewart, вино складається з органічних речовин і продовжує дозрівати навіть після переливання у пляшки. Як і гроно винограду, воно досягне піку смаку, коли дозріє, а потім з часом зіпсується. Хитрість у зберіганні вина полягає в тому, щоб зберегти його свіжість якомога довше.

Є три основні правила зберігання вина, яких потрібно дотримуватися, щоб забезпечити найкращі результати під час відкриття цінних пляшок.

Відео дня

Зберігайте вино при постійній температурі

Підтримка ідеальної температури є найважливішим фактором зберігання вина, а коливання температури особливо шкідливі для цього напою.

“Зберігання вин при постійній температурі допоможе гарантувати, що вони старіють повільно та делікатно. Надлишок тепла або холоду може пошкодити вино та негативно прискорити старіння. Особливо тепло може завдати великої шкоди вину, спричиняючи його втрачають первинні аромати та підкреслюють сприйняття алкоголю”, – каже Каміла Ксав’єр, директор відділу престижних вин Evaton Wine.

Використовуйте винний холодильник

Один із простих способів зберігати вино – придбати винний холодильник. Таким чином можна встановити і підтримувати потрібну температуру. Холодильники для вина бувають різних розмірів, від масивних охолоджувачів місткістю 200 пляшок до міні-версій, які можна вбудувати у стільницю.

Якщо температура зберігання вам здається занадто низькою, просто залиште вино при кімнатній температурі на 20-30 хвилин, перш ніж пити. Що стосується білих, рожевих або шампанського.

“Якщо у вас є вино, яке ви хочете подати холоднішим, ви можете охолодити його безпосередньо перед подачею, але не допустити кімнатної температури. дуже допомагають”, – порадив головний винороб Columbia Crest Гай Барнс.

Якщо немає місця або грошей на цей пристрій, то для зберігання вина підійде й підвал. 

Захистіть вино від УФ-променів

Вино слід зберігати в темному місці, щоб уникнути впливу ультрафіолетових променів, які можуть пошкодити його смак і аромат — особливо шкідливі прямі сонячні промені та люмінесцентні лампи. Вони реагують із сполуками у вині та можуть створювати сірчані аромати, які нагадують капусту та тухлі яйця.

Можна помітити, що багато вин розливають у зелене або бурштинове скло. Воно захищає від променів світла, але цього захисту недостатньо, якщо ви зберігаєте напій на сонячному підвіконні.

Слідкуйте за рівнем вологості для тривалого зберігання

Дослідження показали, що приблизно 80% вин, які ми купуємо в місцевому винному магазині, відкриваються та споживаються протягом 48 годин. 

Однак, якщо у вас є пляшки, які ви хочете витримати протягом тривалого часу, запечатані пробками, зберігайте їх при вологості від 60 до 68 відсотків. Надзвичайно сухе повітря може спричинити висихання пробок, пропускаючи надлишок кисню в пляшку, прискорюючи процес старіння та впливаючи на свіжість вина.Водночас надмірна вологість може спричинити утворення цвілі на пробках або пошкодження етикетки вина.  

Як зберігати вино

Коли ви зберігаєте пляшки з вином, закриті пробками, краще тримати їх у горизонтальному положенні.

“Пробка повинна контактувати з вином. Якщо ні, вона висохне і дозволить додатковому кисню потрапити в пляшку, що призведе до окислення”, – каже Ксав’єр. 

Однак ті, що мають звичайну кришку можна зберігати вертикально, оскільки їхнє положення ні на що не вплине.

Інші поради стосовно вина

Не обов’язково знати багато інформації, аби замовити гарну пляшку вина в ресторані. Винна карта, яка містить надто багато позицій, може налякати навіть найдосвідченішого знавця. Тому сомельє зі штату Колорадо Скотт Маттсон розповів, як замовити вино, яке не лише задовольнить ваш смак, але й сподобається гостям за столом. 

Також стало відомо, як споживання вина впливає на організм. Зокрема наукові дослідження підтверджують позитивний вплив вина, особливо червоного, на різні аспекти здоров’я людини.

www.unian.ua

Exit mobile version