Українці підозрюються у вибухах на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2»

Прокуратура німецької держави видала перший ордер на арешт підозрюваного майже через два роки після вибухів на газопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2".

Nord Stream 2 pipelaying operation. Vessel Pioneering Spirit (25.02.19) close to Visby in the Baltic Sea. Foto: Axel Schmidt/Nord Stream 2 www.axelschmidt.net

Прокуратура німецької держави видала перший ордер на арешт підозрюваного майже через два роки після вибухів на газопроводах “Північний потік” та “Північний потік-2”. Ордер виданий на українця Володимира Ж, який, за заявами відомства, міг перебувати на території Польщі, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на DW.

Крім Володимира Ж, є ще двоє підозрюваних. Вони також ставляться до громадян української держави. Серед підозрюваних є одна жінка. Вибухи сталися 2022 року у вересні. Ці вибухи створили суттєві руйнування енергетичної інфраструктури Європейського Союзу.

У справі злочину тривалий час велися розслідування, під час яких слідчі Німеччини змогли зібрати достатньо доказів для обвинувачення. Журналісти припускають, що головний підозрюваний Володимир Ж міг проживати в одному із містечок польської держави. Проте його місцезнаходження зараз невідоме.

Головним об’єктом підозри став білий фургон, який зафіксували радари за перевищення швидкісного обмеження. У цьому фургоні нібито було необхідне обладнання для водолазної діяльності. Журналісти кажуть, що водій фургона дав свідчення, що отримав вказівку перевозити кількох українців. У тому числі був Володимир Ж. Віктор Орбан звинуватив у підриві США.

Він заперечує причетність до інциденту. Проте слідчі продовжують проводити розшуки його та ще двох підозрюваних. На даний момент точно не встановлено, чи були ці дії санкціоновані українською владою, але прямих доказів участі українських спецслужб поки не виявлено.

Зеленський і Залужний особисто схвалили план підриву Північних потоків.

Exit mobile version