Дослідники виявили неочікуваний вплив вживання бананів на рівень холестерину в крові

Банани можуть стати гарним замінником інших некорисних солодощів / фото ua.depositphotos.com

У світі багато людей страждають від високого рівня холестерину. Чим вищий його рівень, тим більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Якщо ви хочете знизити рівень “поганого” холестерину, то спочатку варто поговорити про це зі своїм лікарем, після чого можна дізнатися, які продукти додати до свого раціону, зокрема це можуть бути і банани, пише healthdigest.

У виданні зазначають, що регулярне або навіть щоденне вживання бананів може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ, надаючи бажаний, хоча і несподіваний ефект в обмін на натуральні солодкі ласощі. 

“Міністерство сільського господарства США повідомляє, що один банан середнього розміру містить понад 3 грами клітковини, 5,9 міліграма кальцію, 422 міліграми калію та велику кількість вітаміну С, фолатів і вітаміну А – і все це лише на 105 калорій. Це означає, що ви можете боротися з холестерином ЛПНЩ, не відмовляючись від смачної закуски або додаткового інгредієнта”, – наголошують у матеріалі.

Відео дня

У дослідженні 2023 року, яке опубліковане в Middle East Research Journal of Biological Sciences, 40 водіїв рикш (вид транспорту з приводом від людини, за допомогою якого бігун тягне двоколісний візок, на якому розміщуються одна або дві людини – УНІАН) попросили з’їдати по банану вранці, в середині дня та на ніч. Вже після двох тижнів їхній рівень холестерину помітно знизився. 

“На початку експерименту середній рівень загального холестерину у водіїв становив 178,57. Наприкінці дослідження середній рівень загального холестерину у водіїв знизився до 124,35”, – додали у виданні.

Крім того, що банани знижують рівень холестерину, вони можуть покращити здоров’я людини іншими способами. До прикладу, вам буде легше схуднути, якщо ви будете їсти банани замість інших видів солодощів. У дослідженні 2023 року чоловіки з ожирінням, які їли банани щодня, відчули знищення як ІМТ, так і маси тіла. 

“Це не означає, що банани самі по собі можуть лікувати високий рівень холестерину, надмірну вагу або гіпертонію, або що вони завжди є найздоровішим вибором їжі. Наприклад, вам варто стежити за споживанням бананів, якщо ви намагаєтеся уникнути перевантаження вуглеводами або цукрами. За даними Healthline, середній банан містить близько 15 грамів цукру. Тому, якщо у вас діабет 1-го або 2-го типу, ви можете спробувати іншу їжу, яка може допомогти вам контролювати рівень загального холестерину та холестерину ЛПНЩ”, – підкреслили у матеріалі. 

Інші цікавинки про банани

Відомо, що часто після дозрівання бананів на кухні з’являються маленькі плодові мушки, проте є спосіб, як позбутися їх назавжди. Зокрема експерт радить мити банани після їхньої купівлі, таким чином ви змиєте яйця плодових мушок. 

Також ветеринари розповіли, чи можна собакам їсти банани. За словами експертів, банани є безпечними для собак, проте вони не мають бути частиною регулярного раціону вашого улюбленця. Також у невеликих кількостях банани можуть бути ласощами. 

www.unian.ua

Exit mobile version