Чи справді волосся сивіє від пережитого стресу: відповідь дослідників

Ця тема наразі не є до кінця розкритою / фото ua.depositphotos.com

Природно припускати, що стрес сприяє появі сивини. Варто лише подивитися на різних президентів, які йшли з посади з набагато більшою кількістю сріблястих пасом, ніж коли вони прийшли на неї. Проте якщо проаналізувати дослідження, то можна виявити, що їх існує небагато на цю тему. Попри те, що деякі з них виявили зв’язок між передчасною сивиною та стресом, жодне дослідження не довело цього зв’язку, пише The New York Times.

“Ми ще багато чого не знаємо”, – зауважила доктор Параді Мірмірані, дерматолог з медичного центру Kaiser Permanente Vallejo в Північній Каліфорнії.

Зокрема у межах минулих досліджень науковці просили учасників заповнити анкети про колір волосся та рівень стресу, після чого вчені намагалися знайти зв’язок між цими показниками. 

Відео дня

До прикладу, в одному дослідженні, яке опубліковано в 2016 році, вчені опитали понад 1100 молодих жителів Туреччини та виявили, що 315 з них, які повідомили про передчасне посивіння волосся, мали вищий рівень стресу, ніж ті, хто цього не робив. Крім того, люди з передчасним посивінням мали в анамнезі вживання алкоголю і хронічні захворювання, а їхні батьки посивіли в молодому віці. 

“Але дослідження на мишах, опубліковане у 2020 році, зробило крок вперед. У ньому дослідники піддавали мишей стресу різними способами, в тому числі вводили їм хімічну речовину, схожу на перець чилі, яка викликала реакцію “бий або тікай”. Це призвело до вивільнення гормону стресу норадреналіну, який, у свою чергу, виснажив їхні волосяні фолікули стовбуровими клітинами, що відповідають за додавання пігменту до мишачого хутра. Після цього шерсть стала сивою”, – додали у матеріалі.

Зокрема дослідники показали подібний вплив високих рівнів норадреналіну на стовбурові клітини людини і в лабораторних умовах, що підтверджує ідею про те, що гормон стресу пов’язаний з посивінням у людей, наголошує професор стовбурових клітин і регенеративної біології в Гарвардському університеті, один з авторів цього дослідження Я-Чі Хсу.

Однак дослідження на цю тему складно проводити на людях, адже вчені не можуть з етичних міркувань викликати у людей штучно високу стресову реакцію, як це можна робити на тваринах або клітинах, пояснює Хсу. 

Водночас одне невелике дослідження на людях, яке було опубліковане в 2021 році, все ж досягло прогресу у цій темі.

“Дослідники вищипали різні пасма волосся у 14 добровольців, які мали хоча б трохи сивини. Кілька пасом були повністю сивими, деякі – частково, а деякі взагалі не посивіли. Потім вчені створили цифрові зображення волосся з високою роздільною здатністю і вирахували, коли кожне пасмо посивіло, використовуючи оцінки швидкості росту волосся. Вони також попросили учасників нанести стресові події минулого року на часову шкалу та оцінити їх від найменш до найбільш стресових. Дослідники виявили, що посивіння пасма часто співпадало з найбільш стресовим моментом минулого року для добровольця”, – йдеться у матеріалі. 

Своєю чергою доцент кафедри поведінкової медицини Колумбійського університету та автор дослідження Мартін Пікар каже, що це був перший випадок, коли дослідження пов’язало конкретні стресові події з моментом, коли волосся почало сивіти. 

Тому це дослідження дало “наші перші реальні докази того, що можливо, стрес, справді відіграє певну роль для деяких людей”, зауважила доктор Вікторія Барбоза, доцент кафедри дерматології Чиказького університету.

Інші наукові дослідження

Раніше науковцям вдалося розгадати головну таємницю виникнення Стоунхенджу. Зокрема це відкриття свідчить про те, що стародавня Британія була більш пов’язана, ніж вважалося раніше, адже частини пам’ятки походять з Англії, Уельсу, а тепер і Шотландії. 

Також повідомлялось, що коти можуть оплакувати смерть інших тварин, навіть якщо йдеться про собаку. У дослідженні йдеться про те, що коти важко засинали, відмовлялися від їжі або видавали нявкаючі звуки. За словами господарів, інші коти могли ставати більш нужденними поруч з тими, хто їх доглядав, або відмовлялися від своїх улюблених ігор.

www.unian.ua

Exit mobile version