2 чашки кави або чаю на день можуть позитивно впливати на організм: що показали нові дослідження

Кількість кофеїну в цих напоях може мати відношення до їхнього впливу на роботу мозку / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Чай або кава можуть допомогти в боротьбі зі зниженням когнітивних здібностей. Щоденна чашка або дві цих напоїв можуть бути одним зі способів підтримки здоров’я мозку.

Видання Everyday health пише, що в одному з досліджень близько 6 000 когнітивно здорових дорослих спостерігалися протягом семи років, починаючи в середньому з 68 років. За останні п’ять з гаком років спостереження приблизно у 230 осіб розвинулося недоумство. Але у людей, які щодня випивали щонайменше дві чашки кави, ризик розвитку деменції був на 38% нижчим, ніж у тих, хто ніколи не пив кави, а в любителів чаю ризик був на 36% нижчим, ніж у тих, хто ніколи не пив чай.

“Ймовірно, це пов’язано з високим вмістом поліфенолів у цих напоях”, – каже Френк Б. Ху, доктор медицини, професор і завідувач кафедри харчування в Гарвардській школі громадської охорони здоров’я імені Т.Х. Чана. “Поліфеноли – це рослинні сполуки, які, як було показано, мають протизапальну й антиоксидантну дію, що сприятливо позначається на здоров’ї мозку”.

Відео дня

В іншому дослідженні 8 451 когнітивно здорова доросла людина спостерігалася близько дев’яти років, починаючи з 60-річного віку. У цьому аналізі основна увага приділялася так званому поточному інтелекту, або абстрактному мисленню і навичкам вирішення проблем, які природним чином знижуються з віком.

Дослідники виявили, що вживання до 3 чашок кави на день пов’язане зі значно меншим зниженням рівня поточного інтелекту, ніж вживання чотирьох і більше чашок на день. У випадку з чаєм вони виявили, що вживання однієї або більше чашок на день пов’язане з меншим зниженням рівня поточного інтелекту, ніж вживання чаю.

Яку користь приносить кава

“Плинний інтелект виграє від здатності добре концентруватися і швидко думати, і я очікував би цього при помірному споживанні кофеїну”, – каже Глен Фінні, доктор медицини, професор неврології та директор програми пам’яті та пізнання в Geisinger College of Health Sciences.

Він вважає, що кількість кофеїну в цих напоях може мати відношення до їхнього впливу на роботу мозку.

“Але можна отримати занадто багато хорошого, і може виявитися, що вживання дуже великої кількості кави може дати занадто багато кофеїну, що призведе до зниження працездатності, тому що ваш мозок буде надто сильно перевантажений”, – каже Фінні.

“Інші речовини, що містяться в каві, також можуть шкодити здоров’ю мозку, якщо вживати їх у надлишку”, – каже Ю Чен, доктор філософії, професор епідеміології в Медичній школі Гроссмана. “Можливо, у каві є й інші інгредієнти, наприклад кафестол, який може підвищувати рівень холестерину, що може негативно позначитися на мисленні”.

Проблеми досліджень

Жодне з досліджень не було контрольованим експериментом, покликаним довести, чи може вживання кави або чаю безпосередньо впливати на когнітивні функції або ймовірність розвитку деменції. З досліджень також не зрозуміло, скільки кофеїну містилося в каві або чаї, які вживали учасники.

“У різних сортах кави та чаю може бути різна кількість кофеїну та інших речовин, що впливають на мозок, тож знати це було б корисно”, – каже Фінні.

У першому дослідженні, яке було присвячене ризику розвитку деменції, було незрозуміло, яка кількість кофеїну зіграла роль у результатах. У людей, які випивали щонайменше 2 чашки кави на день, ризик розвитку деменції був на 34% нижчим, ніж у тих, хто не пив кави, а аналогічна кількість кави без кофеїну знижувала ризик розвитку деменції на 51%. Однак ці відмінності були занадто малі, щоб виключити ймовірність випадковості.

Не виключено, що на результати вплинули чинники, які не були представлені в попередніх результатах – наприклад, те, що люди їли, як багато вони займалися спортом і які в них були основні медичні проблеми.

Раніше УНІАН писав, що буде, якщо пити 4 чашки кави щодня.

www.unian.ua

Exit mobile version