Україна долучається до автоматичного обміну інформацією про міжнародні групи компаній

Україна долучається до автоматичного обміну інформацією про міжнародні групи компаній

Україна за підсумками 2024 року вперше здійснить обмін податковими звітами у межах міжнародної системи автоматичного обміну податковою інформацією Country-by-Country Report.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів, передає Укрінформ.

«Долучення України до міжнародної системи автоматичного обміну інформацією сприятиме створенню більш прозорого податкового середовища та підвищенню іміджу України як надійного та рівноправного партнера в міжнародних інформаційних податкових відносинах», – зазначила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

Запровадження та обмін звітами дозволить українським податковим органам отримувати комплексну інформацію про діяльність міжнародних груп компаній в різних юрисдикціях, а також здійснювати ефективний аналіз обсягів діяльності, структури операцій міжнародних груп компаній для цілей контролю за трансфертним ціноутворенням.

Зазначається, що звіт у розрізі країн подаватимуть платники податків, якщо сукупний консолідований дохід їхньої міжнародної групи компаній за попередній фінансовий рік перевищує еквівалент 750 млн євро.

Така звітність є елементом трирівневої системи документації з трансфертного ціноутворення для міжнародних груп компаній.

Як повідомлялося, Багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country-by-Country Reports – Багатостороння угода CbC) набрала чинності в липні 2024 року. До неї вже приєдналися понад 100 країн світу.

www.ukrinform.ua