Цього року сезон лохини виявився невдалим – EastFruit

Цього року сезон лохини виявився невдалим - EastFruit

В Україні сезон лохини у 2024 році виявився невдалим для виробників, хоча обсяг врожаю збільшився, порівняно з минулим роком.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Аналітики зазначають, що ранній початок цвітіння плантацій лохини з наступними заморозками призвели до деякого скорочення врожайності та шкоди для якості в окремих регіонах країни. Попри труднощі зі збиранням, пропозиція ягоди на ринку зросла.

В умовах тривалої воєнної агресії проти України, внутрішні ціни на лохину залежали також від ефективності експорту, що ускладнюється для виробників через обмежені обсяги реалізації для прямого експорту.

У результаті на початку сезону ціни на лохину досягли рекордно низьких рівнів. Зокрема, середня оптова ціна на лохину вищого ґатунку в Україні за пікові місяці була на 39% нижчою за середню за шість попередніх сезонів (2018-2023 роки) і на 15% нижчою, ніж у сезоні 2023 року. Найбільше падіння цін відзначалося у липні, коли збирається основна частина врожаю.

«Зниження цін на лохину потрібно коригувати з урахуванням інфляції та зростання продуктивності плантацій. Проте подальше зниження цін на лохину зробить її вирощування для невеликих господарств, які не мають можливості виходу на зовнішні ринки безпосередньо, далеко не настільки прибутковим, як у 2018-2021 роках, а деяких навіть поставить під загрозу збитковості», – зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Хоча сезон лохини ще не завершено, і продажі можуть продовжуватися у вересні та жовтні, проміжні підсумки сезону будуть дуже близькими до остаточних.

За даними аналітиків EastFruit, ціни на лохину можуть підвищитися в останні місяці сезону через затримки у постачанні ягід з Перу до Європи. Проте загальний тиск на ціни з боку зростаючого виробництва в Європі та конкуренції з третіми країнами, такими як Марокко, Грузія і навіть країни Африки, буде продовжуватися.

Як повідомлялося, в Україні низькі ціни на лохину диктує велика пропозиція на внутрішньому ринку та незначний попит.

www.ukrinform.ua