Національний кешбек у 10%: як працюватиме?

Укрінформ вивчав деталі нової програми, за якою українцям повертатимуть частину коштів за придбання вітчизняних товарів

Із понеділка, 2 вересня, офіційно стартує програма "Національний кешбек", за якою українцям компенсуватимуть 10% витрат на придбання товарів вітчизняного виробництва. Тижнем раніше через Дію почалася реєстрація виробників, банків та ритейлерів, які хочуть брати участь у програмі. Ініціатива є частиною масштабного плану уряду з підтримки національного виробника та стимулювання економіки в умовах постійних викликів, пов'язаних із війною та її наслідками. Програма має не лише заохочувати українців купувати вітчизняні товари, а й допомогти їм заощаджувати кошти в період економічної нестабільності. Механізм працюватиме у два етапи: спочатку користувачі реєструються та здійснюють покупки, а потім отримують і використовують кешбек. Однак, як і будь-яка нова ініціатива, "Національний кешбек" викликає безліч запитань. Тож інструктуємо, як працюватиме програма.

ЩО ТАКЕ «НАЦІОНАЛЬНИЙ КЕШБЕК» ТА ЯКІ УМОВИ ПРОГРАМИ

Національний кешбек – державна програма, яка повертатиме громадянам 10% від витрачених коштів на українські товари чи послуги. Це схоже на «звичайний» кешбек, який пропонують банки чи магазини, але організований державою в масштабах всієї країни. При цьому національний кешбек не поширюється на підакцизні товари – як-от алкоголь, тютюнові вироби і пальне.

За умовами програми, кожен покупець може отримати як компенсацію від 2 до 3000 гривень за місяць на власний соціальний рахунок.

Кешбек нараховуватиметься лише на безготівкові покупки, відомості про які відображатимуться у фіскальному чеку.

Фото: pexels

Нарахований кешбек буде доступний для перевірки у застосунку «Дія» вже наступного дня після купівлі товару чи послуги, а виплати кешбеку здійснюватимуться раз на місяць – до 20 числа наступного місяця, тобто компенсацію за вересневі придбання споживачі отримають на спеціальному рахунку до 20 жовтня.

До того ж, кошти кешбеку не вдасться зняти готівкою – їх можна використовувати лише для безконтактних платежів.

Передбачається, що кошти, нараховані як кешбек у 2024 році, можна буде використати до 31 січня 2025 року в межах фінансування програми. Якщо ж «Національний кешбек» продемонструє ефективність у стимулюванні вітчизняного виробництва та в підтримці економіки, є висока ймовірність продовження та розширення проєкту.

ЯКІ ТОВАРИ ТА ПОСЛУГИ ДОСТУПНІ ЗА ПРОГРАМОЮ «НАЦІОНАЛЬНИЙ КЕШБЕК»

Участь у програмі є добровільною як для виробників, так і для споживачів, тому кешбек буде доступний лише на ті товари та послуги, які виробники самостійно подадуть для внесення у програму.

Наразі до програми «Національного кешбеку» долучилися понад 300 виробників та більше 20 000 торгових точок, які разом пропонують понад 37 000 товарів.

На сайті «Зроблено в Україні» доступний перелік виробників та продавців, які вже долучилися до програми, що постійно оновлюватиметься. Щоб знайти цей перелік, перейдіть у розділ "Споживачу", натисніть "Дізнатися більше", а потім – у секції "Як отримати кешбек" – клікніть на слово "Магазини". Це посилання відкриє список продавців, який можна завантажити у зручному форматі.

Кешбек охоплює лише ті придбання, які здійснюються у торгових точках та у виробників, котрі працюють на загальній системі оподаткування. Це означає, що значна частина представників малого бізнесу не можуть брати участь у програмі через статус фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які перебувають на спрощеній системі. Зокрема, це стосується багатьох виробників українських брендів одягу, а також продавців на базарах, власників невеличких магазинів і кафе.

До того, ж не на всі українські товари нараховується кешбек, оскільки це залежить від того, чи додав виробник свій товар до спеціального переліку. Щоб зрозуміти, чи є можливість отримати кешбек за ту чи іншу продукцію або послугу, необхідно завантажити перелік товарів, поданий на сайті «Зроблено в Україні» у розділі «Перевірка товару».

Кілька найбільших торгових мереж України офіційно приєдналися до програми та її бета-тестування, поміж них: "АТБ", "Сільпо", "Новус", "Варус" і "Ашан".

Фото: depositphotos

НА ЩО МОЖНА ВИТРАТИТИ КЕШБЕК

Кешбек надходить на спеціальну картку до 20 числа кожного місяця за покупки, здійснені протягом попереднього місяця. Ці кошти можна використати для оплати комунальних та медичних послуг, спортивних занять, придбання квитків у кіно чи театр, сплати рахунків у ресторанах, транспортних послуг, мобільного зв'язку.

Крім того, накопичений кешбек можна спрямувати на підтримку ЗСУ або придбання військових облігацій.

Розрахуватися цими грошима можна, використовуючи зареєстровану картку в установах та сервісах, які є учасниками програми "Національний кешбек".

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ СПОЖИВАЧУ

Для участі у програмі кешбеку українцями необхідні два основні кроки.

По-перше, треба надати банкам, де у них уже є відкриті рахунки, дозвіл на передання даних про транзакції з обраних карток при купівлі товарів у магазинах, що долучилися до програми. Це можна зробити як у мобільних застосунках, так і безпосередньо в банківських установах. Цей крок необхідний для коректного нарахування кешбеку за придбання.

По-друге, в одному з банків треба оформити спеціальну картку, на яку держава перераховуватиме кошти. Можна обрати або віртуальну картку, оформивши її у своєму банківському застосунку, або фізичну, звернувшись безпосередньо до банку.

Спеціальна картка використовуватиметься виключно для операцій в межах програми кешбеку, користуватися нею можна лише для оплати послуг, які входять до затвердженого переліку. Інші ж фінансові операції або зарахування коштів на цю картку неможливі.

Після цього споживач має оновити мобільний застосунок «Дія» до найновішої версії та обрати послугу «Національний кешбек». У застосунку треба вказати номер спеціальної картки, на яку щомісячно зараховуватиметься кешбек.

Коли купуєте товари від українських виробників, які беруть участь у програмі, в магазинах-учасниках, просто розраховуйтеся зареєстрованою банківською карткою як звичайно. Система автоматично розпізнає придбання, які відповідають програмі, та нарахує кешбек.

Важливо здійснювати оплату саме безготівково, адже компенсація нараховується лише на транзакції, які проходять через банківську систему і відображаються у фіскальних чеках.

Після здійснення покупки 10% від її вартості буде зараховано на спеціальний рахунок у вигляді кешбеку. Ці кошти стануть доступними для використання після 20-го числа наступного місяця. Ви зможете відстежувати суму нарахованого кешбеку через застосунок "Дія" або у своєму банківському додатку.

Програма має обмеження: можна отримати не більше 3000 гривень кешбеку на місяць. Це означає, що для отримання максимальної суми компенсації потрібно здійснити покупки українських товарів, що зареєстровані у програмі, на суму 30 000 гривень протягом місяця. Навіть якщо людина витратить більше, сума кешбеку все одно не перевищить 3000 гривень на місяць.

Наразі вже десять українських банків готові взяти участь у програмі. Це АТ "ПУМБ", АТ "УКРСИББАНК", АТ КБ "ПРИВАТБАНК", АТ "Універсал Банк", АТ "СЕНС БАНК", АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "А-БАНК", АТ "КБ "ГЛОБУС", ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК" та АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО". Очікується, що цей список розширюватиметься.

ЯК ВИРОБНИКАМ СТАТИ УЧАСНИКАМИ ПРОГРАМИ «НАЦІОНАЛЬНИЙ КЕШБЕК»

Для участі у програмі виробникам необхідно спочатку пройти реєстрацію на на порталі diia.gov.ua.

На сайті слід перейти у розділ "Бізнес", потім – "Підприємництво" та обрати послугу "Перелік виробників та товарів українського походження".

Наступним кроком є авторизація за допомогою електронного підпису (КЕП), що необхідно для підтвердження особи та повноважень.

Важливо уважно ознайомитися з умовами програми, щоб розуміти всі вимоги та можливості, які вона надає.

Після цього потрібно підготувати та завантажити файл із переліком товарів та детальною інформацією про кожну позицію: повна назва, коротка назва, EAN – унікальний штрих-код товару українського виробництва, який присвоюється кожному товарові для ідентифікації, та брендова назва.

Цей крок є ключовим для визначення, які саме товари братимуть участь у програмі.

Далі виробник має подати заяву про внесення до Переліку українських виробників та підтвердити її електронним підписом. Окремо подається заява для внесення продукції до Переліку українських товарів, яка також підтверджується за допомогою КЕП.

Участь у програмі доступна для будь-якого виробника споживчих товарів, чиї виробничі потужності розташовані в Україні. При цьому у програмі можуть брати участь споживчі товари, за винятком підакцизних (таких як алкоголь, пальне, тютюн тощо). Однак, є виняток: виноградні та плодово-ягідні вина, а також медові напої можуть бути включені до програми.

ЯК ПРОДАВЦЯМ ПРИЄДНАТИСЯ ДО «НАЦІОНАЛЬНОГО КЕШБЕКУ»

Для участі у програмі продавцям насамперед необхідно перебувати на загальній системі оподаткування. Це є обов'язковою умовою для всіх учасників.

Наступним кроком є подання заяви про приєднання до Переліку продавців через Портал Дія. Для цього потрібно зайти у розділ "Бізнес", потім – "Підприємництво" і обрати "Перелік продавців", де необхідно заповнити форму, вказавши дані про підприємство.

До заявки слід додати перелік комбінацій фіскального номера РРО із переліком комбінацій MerchantID+TerminalID, перелік адрес, де продається товар, інформацію про банк, сайт та бренд.

Після заповнення всіх необхідних полів, заяву потрібно перевірити та підтвердити за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Важливим аспектом участі в програмі є маркування товарів, які беруть участь у проєкті, для споживачів. Хоча це не є обов'язковим, але рекомендується для зручності покупців. Інформаційні матеріали для маркування можна завантажити за спеціальним посиланням на порталі «Зроблено в Україні».

Для коректної роботи системи кешбеку важливо правильно налаштувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Для цього надається спеціальна інструкція з налаштування, яку необхідно ретельно вивчити та застосувати.

ПЕРСПЕКТИВИ ТА ОЧІКУВАННЯ ВІД ПРОГРАМИ КЕШБЕКУ

За прогнозами Міністерства економіки, впровадження програми «Національний кешбек» може збільшити ВВП на 0,25% до кінця 2024 року.

Ця оцінка базується на очікуваннях щодо активної участі населення, швидкого розгортання програми та її популярності поміж споживачів. "Національний кешбек" є частиною більш широкої програми "Зроблено в Україні", очікуваний ефект якої – загальний приріст ВВП на 1% у нинішньому році.

Програма спрямована на стимулювання внутрішнього виробництва та підтримку малих виробників, а також на детінізацію економіки та надання фінансової допомоги громадянам.

Механізм програми передбачає повернення 10% від вартості придбаних українських товарів, що має заохотити споживачів віддавати перевагу вітчизняній продукції. Очікується значне зростання частки продажів українських товарів, що може сягнути 30%.

Координатором програми «Національний кешбек» є Міністерство економіки України. У втіленні проєкту беруть участь Міністерство цифрової трансформації України, Державна податкова служба, розрахунковий банк Ощадбанк та уповноважені банки України і Урядовий контактний центр. Технологічним партнером програми є міжнародна платіжна система Mastercard. Операційний партнер проєкту – міжнародна компанія платіжних технологій Visa.

Вікторія Алексєєва, Київ

www.ukrinform.ua

Exit mobile version