Названо основні міфи про олію, в які краще перестати вірити

Дієтологи розповіли, чи дійсно від олії поправляються / фото ua.depositphotos.com

Хоча олія є звичайною частиною щоденного раціону кожної людини, є багато міфів про неї: від припущення, що вона переповнена шкідливими жирами, до того, що вона вважається причиною набору ваги.

Незважаючи на переваги, олія часто отримує погану репутацію через начебто високий вміст жирів і калорій. Це один із найпоширеніших міфів, жертвами якого люди стають дуже легко, пише Healthshots.

9 міфів про олію

Міф 1: Усі жири в оліях шкідливі

Відео дня

Факт: Один із найпоширеніших міфів полягає в тому, що всі жири в оліях шкідливі. Правда в тому, що олії містять різні типи жирів: насичені, ненасичені (мононенасичені та поліненасичені) і трансжири. “У той час як трансжири і надмірна кількість насичених жирів можуть збільшити ризик серцевих захворювань, ненасичені жири, що містяться в таких оліях, як оливкова, рапсова та авокадова, корисні”, – пояснила дієтологиня і тренерка з цілісного оздоровлення Ешанка Вахі. Ці жири можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Міф 2: Кокосова олія – найкорисніша олія

Факт: Кокосова олія була проголошена суперпродуктом і вважається однією з найкорисніших. Вона має антимікробні властивості, через які ви можете подумати, що вона може бути корисною в кулінарії. Однак кокосова олія на 100% складається з жиру, 80-90% з якого – це насичені жири, порівняно з 14% в оливковій олії. А споживання великої кількості насичених жирів може збільшити ризик серцевих захворювань. Вахі зазначила: “Хоча кокосову олію можна вживати в помірних кількостях, вона не має бути основною олією для готування”.

Міф 3: Приготування їжі на оливковій олії знищує її корисні властивості

Факт: Оливкова олія, особливо першого віджиму, багата на антиоксиданти і корисні жири, але деякі люди вважають, що приготування їжі на ній знищує її корисні властивості. Хоча вірно, що нагрівання може вбити деякі антиоксиданти, оливкова олія залишається стабільною за середньо-високих температур і зберігає більшу частину харчової цінності. Дослідження, опубліковане в журналі Antioxidants, показало, що оливкова олія першого віджиму зберігає високий відсоток антиоксидантів і корисних сполук навіть після нагрівання. Тож сміливо обсмажуйте овочі в оливковій олії.

Міф 4: Рослинні олії завжди корисні

Факт: Термін “рослинна олія” спочатку звучить як корисна, але часто це оманлива назва. Рослинні олії відносяться до суміші різних олій, таких як соєва, кукурудзяна і пальмова, які часто піддаються високій обробці і можуть містити велику кількість жирних кислот омега-6. Хоча жирні кислоти омега-6 необхідні, надлишок цієї олії може призвести до запалення і хронічних захворювань, показує дослідження. Рекомендується збалансувати споживання омега-6 з жирними кислотами омега-3 з таких джерел, як риба і насіння льону.

Міф 5: Олії з маркуванням “легкі” більш корисні

Факт: Мітка “легкі” на оліях не відноситься до нижчого вмісту жиру або калорій, а скоріше до смаку або кольору олії. Наприклад, легка оливкова олія – це просто більш рафінована версія з легшим смаком і не меншою кількістю калорій. Усі кулінарні олії, незалежно від їхнього кольору або смаку, містять приблизно ті самі 14 грамів загального жиру і близько 120 калорій на столову ложку. Ключ до вибору найкориснішої олії – не піддаватися впливу маркетингу, а розуміти її поживну цінність і те, як вона вписується в раціон.

Міф 6: Вам слід повністю уникати олій, щоб схуднути

Факт: “Олії калорійні, але це не означає, що їх потрібно виключити з дієти для зниження ваги”, – зазначила Вахі. Корисні жири мають вирішальне значення для засвоєння поживних речовин, гормонального балансу і ситості. Згідно з дослідженням, опублікованим у Міжнародному журналі молекулярних наук, середземноморська дієта, багата на корисні жири з оливкової олії, виявилася більш ефективною для зниження ваги і здоров’я серця, ніж дієта з низьким вмістом жирів. Ключовим моментом є помірність і вибір правильних типів олій.

Міф 7: Олії з окремого насіння забезпечують повноцінне харчування

Факт: Жодна олія з окремого насіння не може забезпечити організм усіма необхідними жирними кислотами, вітамінами та поживними речовинами. Наприклад, соняшникова олія багата на вітамін Е, але в ній відсутні жирні кислоти омега-3, які життєво важливі для здоров’я серця і мозку. Ба більше, лляна олія багата на омега-3, а олія авокадо є хорошим джерелом мононенасичених жирів. “Щоб отримати збалансоване споживання поживних речовин, краще використовувати різні олії під час приготування їжі”, – каже Вахі.

Міф 8: Ви можете повторно використовувати олію для смаження після смаження у фритюрі

Факт: Повторне використання олії для смаження – поширена практика, але це небезпечно. Щоразу, коли олія нагрівається, вона розпадається і виділяє шкідливі сполуки, такі як альдегіди, які пов’язані з раком та іншими проблемами зі здоров’ям, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в Science Report. Крім того, повторно використовувана олія може стати згірклою, втративши свою харчову цінність і потенційно збільшуючи ризик запалення. Найкраще використовувати свіжу олію для смаження й уникати її повторного використання, щоб зберегти користь для здоров’я.

Міф 9: Полоскання олією може замінити чищення зубів і використання зубної нитки

Факт: Полоскання рота олією, давня практика, за якої олію полощуть у роті, як відомо, сприяє гігієні порожнини рота. Хоча полоскання рота олією з кокосовою або кунжутною олією може зменшити кількість бактерій у роті, воно не видаляє зубного нальоту і не запобігає карієсу, як це роблять чищення зубів і використання зубної нитки. Американська стоматологічна асоціація стверджує, що полоскання рота олією не слід вважати заміною чищення зубів двічі на день і регулярного використання зубної нитки.

www.unian.ua

Exit mobile version