Що таке чай матча та чому його корисно пити: дієтолог розкрила головні переваги

У багатьох кав’ярнях цей напій став популярним, адже він подобається багатьом людям / фото ua.depositphotos.com

Матча існує вже тисячі років, однак лише нещодавно цей яскраво-зелений чай почав набирати популярності у світі. Згідно зі звітом групи споживного маркетингу, у 2023 році продажі напоїв з матчі у Великій Британії зросли на 202%. Зареєстрований дієтолог Нікола Лудлам-Рейн розповіла, чому матча став таким популярним та яку користь цей напій може принести здоров’ю людини, пише The Independent.

Що таке матча?

“Матча – це різновид порошкоподібного зеленого чаю, виготовленого зі спеціально вирощеного та обробленого чайного листя”, – зазначає Лудлам-Рейн. 

Порівняно зі звичайним зеленим чаєм, де листя заварюють, а потім викидають, під час вживання матчі ви споживаєте цілий лист, що означає вищу концентрацію поживних речовин та антиоксидантів. Відомо, що лист вирощують в тіні, що збільшує вміст хлорофілу, який надає матчі яскравого зеленого кольору. 

Відео дня

Попри те, що матча – це чай, його часто роблять зі збитим або спіненим молоком, як каву, тому в більшості кав’ярень можна замовити матча-лате. 

Які переваги матчі для здоров’я?

Матча є заспокійливим напоєм з легким гіркуватим смаком. Ладлам-Рейн каже, що він багатий на антиоксиданти, особливо на групу катехінів, які допомагають захистити клітини від пошкодження, спричиненого вільними радикалами. 

За її словами, матча також містить L-теанін, амінокислоту, яка сприяє розслабленню, що може покращити концентрацію уваги та пильність. Проте варто пам’ятати, що, попри ці корисні властивості для здоров’я, матча має бути частиною збалансованої дієти.

Чи містить матча кофеїн?

Матча містить кофеїн, зазвичай це 19-44 мг кофеїну на грам (звичайна порція становить 2-4 грами). Однак кількість кофеїну в матчі може варіюватися залежно від декількох змінних, серед яких якість та свіжість листя, кількість порошку, який ви використовуєте, і тривалість заварювання, тобто чим довше заварюється матча, тим більше кофеїну витягується з листя. 

Також Лудлам-Рейн радить пити цей чай, аби впоратися зі стресом, адже він містить L-теанін. 

“Доведено, що L-теанін сприяє розслабленню, не викликаючи сонливості, і може збалансувати стимулюючий вплив кофеїну, створюючи спокійний, зосереджений стан. Саме завдяки цьому поєднанню люди часто вважають, що матча менш нервовий напій, ніж кава. Однак це не чарівна куля для зняття стресу. Управління стресом містить в собі різні фактори, такі як спосіб життя, дієта і практики усвідомленості, і хоча матча може зробити свій внесок, його слід розглядати як один маленький інструмент в загальній картині управління стресом”, – підкреслила вона.

Інші корисні напої для здоров’я

Раніше експерти розповіли, як приготувати каву, аби отримати від неї максимальну користь. Відомо, що кава багата на антиоксиданти, які допомагають нейтралізувати шкідливі сполуки, проте не всі чашки кави однакові. 

Також експерти назвали один інгредієнт, який зробить чай кориснішим для здоров’я. Зокрема йдеться про лимонний сік. Якщо його додати до чаю, то він допоможе зберегти в цьому напої антиоксиданти. 

www.unian.ua

Exit mobile version