Через глобальне потепління в європейських морях вперше почнуть вирощувати перлини

Таким чином італійські фермери прагнути заробити на вирощуванні перлів / фото ua.depositphotos.com

У європейських морях скоро вперше в історії можуть вирощувати перли, адже італійські фермери, які займаються устрицями, хочуть скористатися можливістю, яка пропонує швидке потепління Середземного моря, передає The Independent. 

В кінці 2023 року перші екземпляри Pinctada radiata, перлинної устриці, що походить з Червоного моря, були помічені у затоці Поетів, популярній туристичній зоні близько за 100 кілометрів від Генуї на північно-західному узбережжі Італії. 

Вже менш ніж за рік вони будуть розмножуватися у водах, які завжди були одними з найхолодніших у Середземному морі і які здебільшого асоціюються з іншими видами устриць, які використовуються для вживання, а не для виготовлення прикрас. 

Відео дня

“Ми вивчаємо можливість виробництва культивованих перлів тут”, – наголосив голова кооперативу, який займається розведенням харчових устриць у цьому регіоні з 2011 року Паоло Варрелла.

Він зазначив, що група вже зв’язалася з фермерами, які вирощують перлинні устриці в Мексиці, аби отримати поради щодо технологій виробництва. 

“Pinctada radiata з’являється навколо острова Сицилія з 1970-х років, але лише в останнє десятиліття вона перемістилася на північ до прохолодних Тірренського і Лігурійського морів, що омивають західну частину Італії”, – розповів професор екології в Університеті Мессіни Сальваторе Джакоббе.

У виданні підкреслюють, що такий вид є останнім з цілої низки чужорідних тепловодних, які потрапляють до Середземного моря, яке нагрівається через зміну клімату. 

Водночас науковець з італійського інституту досліджень і захисту навколишнього середовища ISPRA Мануела Фалаутано каже, що така тенденція “експоненціально зростає” впродовж останнього десятиліття.

Зазначається, що деякі з цих видів є агресивними та руйнують крихкі екосистеми. У деяких випадках, таких як плямиста риба-пухляк та риба-скорпіон, вони також є небезпечними для людей. 

Фалаутано запевнив, що водний простір площею 2,5 мільйона квадратних кілометрів, який відокремлює Південну Європу від Африки та Близького Сходу, нагрівається швидше, ніж середнє значення для світових морів. 

В The Independent уточнили, що виробництво перлів, яке переважно асоціюється з полінезійськими атолами, ніж з північним Середземномор’ям, кожного року має світовий оборот в 11 млрд доларів, тому італійські фермери, які вирощують устриці, хочуть заробити на цьому. 

Зокрема імпортер перлів з більш ніж 30-річним стажем Адріано Дженізі наголошує, що Radiata може виробляти перлини, схожі на відомі японські перлини “Акоя”, які мають діаметр 5-9 міліметрів та білий колір з відтінками сірого, рожевого та зеленого. 

Дженізі каже, якщо все піде добре, то перші перлини можна буде зібрати приблизно через рік.

Глобальне потепління у світі 

Раніше кліматолог розповів, чи будуть у майбутньому війни за воду через глобальне потепління. За його словами, підвищення температури та збільшення маси води призводить до посилення випаровування, тому води в атмосфері стає все більше. 

“Це провокує потужні зливи, переміщення атмосферних фронтів, виникнення ураганів тощо. Навіть прісна вода, що проливається на землю, – це не чиста питна вона, а забруднена від ерозії ґрунтів, а також різними хімічними сполуками”, – зазначив науковець. 

Своєю чергою вчені знайшли несподіване джерело речовини, яка призупиняє глобальне потепління. За їхніми словами, в цій боротьбі може допомогти поширений тип водоростей.

www.unian.ua

Exit mobile version