Ви не ліниві, а просто вигоріли: 10 чітких ознак, згідно з психологією

Є 10 ознак того, що ви не ліниві, а вигоріли / фото ua.depositphotos.com

Більшість із нас не хочуть, щоб нас вважали ледачими, і не бажають, щоб за нами закріпилася така репутація. Та все ж часом ми починаємо халтурити і докладати менше зусиль.

Однак наша “лінь” не завжди є лінню, зазначає ресурс Your Tango. Іноді те, що можна прийняти за “лінь”, насправді є вигоранням. Є 10 ознак того, що ви не лінуєтеся, а просто вигоріли.

1. Ви втратили інтерес до речей, які колись приносили вам радість.

Відео дня

Коли ви втрачаєте інтерес до своїх захоплень, особливо якщо це стосується сім’ї, друзів чи романтичних партнерів, це може бути дуже неприємно. Однак втрата інтересу – це просто частина вигорання, а не лінь.

Ви не ігноруєте людей і не кидаєте хобі просто так; скоріше, ви робите це тому, що постійно виснажені. Дослідження, проведене в 2021 році, показало, що 79 % співробітників відчувають вигорання, а 26 % повідомили про відсутність інтересу до роботи. В окремому дослідженні було зроблено висновок: “Причини відмови від хобі були такими, як і слід було очікувати – брак часу та втрата інтересу були найчастішими причинами”.

З огляду на це, не варто дивуватися, якщо ви рідко листуєтеся з друзями або не виявляєте інтересу до своїх захоплень. Найімовірніше, ви перезаряджаєтеся після сильного вигорання, яке ви пережили останнім часом.

2. Ви втомлені без причини

Відчуття втоми без жодної причини – ознака вигорання. Згідно з дослідженнями, існує три аспекти вигорання, один з яких – виснаження.

Ваше виснаження, найімовірніше, спричинене стресом, унаслідок чого ви почуваєтеся втомленим незалежно від кількості сну. Щоб уникнути цього, знайдіть спосіб розслабитися перед сном. Можете медитувати, робити глибокі дихальні вправи, приймати теплу ванну або душ, а також вести щоденник, щоб розслабити своє тіло.

3. Ви відчуваєте раптові проблеми зі здоров’ям

Коли проблеми зі здоров’ям виникають ніби з нізвідки, це може насторожити. Можливо, останнім часом у вас болить серце або ви відчуваєте незрозуміле поколювання в руці.

Однак проблеми зі здоров’ям не завжди спричинені простою лінню, скоріше, це може бути наслідком сильного вигорання та стресу.

Згідно із зібраними дослідженнями, вигорання може призвести до таких проблем зі здоров’ям, як хвороби серця, підвищений рівень холестерину, діабет другого типу, безсоння та депресивні стани. Зрозуміло, що через стрес вигорання може призвести до тривоги, каже психологиня Шеррі Бург Картер.

Це може пояснити, чому деякі люди відчувають поколювання без жодної причини.

4. Ви більше не відчуваєте мотивації

Нам необхідно відчувати натхнення і мотивацію, щоб протриматися весь день. Однак у тих, хто відчуває сильне вигорання, не завжди є така можливість. Оскільки рівень їхньої енергії на нулі, вони не можуть навіть почати мислити позитивно, не кажучи вже про те, щоб підбадьорити себе.

Це може пояснити, чому, згідно з одним дослідженням, мотивація є рушійною силою для виконання завдань. У дослідженні стверджується: “Люди можуть підтримувати свою працездатність під час виконання конкретного завдання доти, доки в них зберігається мотивація до його виконання”. Але якщо у вас немає мотивації, це може стати складним завданням, яке призведе до виснаження.

5. Ви відчуваєте себе відірваним від навколишнього світу

Одна справа – почуватися поганим другом, оскільки ви не миттєво відповідаєте на повідомлення, але зовсім інша – відсторонитися від оточуючих. Ви помічали, що місяцями пропадаєте безвісти, не знаючи, що відбувається у вашому оточенні? Насправді ви просто виконуєте всі дії на автопілоті.

Це відбувається не тому, що ви ледачі чи неуважні, а тому, що ви настільки виснажені, що навіть присутність поруч інших людей виводить вас із рівноваги.

Ліцензований клінічний соціальний працівник Лорен Ліверман пояснює, що симптоми вигорання включають: “Відсторонення від сім’ї або друзів, тому що ви не маєте можливості брати участь у значущій діяльності” або “Виконання звичних дій, не слухаючи та не звертаючи уваги [на оточуючих]”.

6. Ви легко дратуєтеся

Яскрава ознака вигорання – нездатність контролювати свої емоції і, як наслідок, дратівливість. Як показало одне дослідження, “стійке клінічне вигорання пов’язане з перебільшеною соматичною збудливістю, включно з напруженням, дратівливістю, порушенням сну і перевищенням рівня кортизолу в крові, що перевищує норму”.

Якщо ви зриваєтеся на інших, не будьте занадто суворі до себе. Це не тому, що ви не можете себе контролювати або занадто ледачі. Іноді це може бути пов’язано з тим, що ви абсолютно виснажені й потребуєте тайм-ауту.

7. Ви відчуваєте себе перевантаженим

Відчуття перевантаженості – частина вигорання, і незалежно від того, чим ви займаєтеся, це почуття неминуче. Вигорання викликається стресом, як правило, на робочому місці. Тому не дивно, що вигорання може призвести до перевантаженості.

Переживаючи перевантаження, люди можуть відкладати виконання своїх завдань через почуття жаху або безнадійності, які приходять разом із ним. Одне з досліджень показало, що зволікання може бути пов’язане з дискомфортом, що призводить до ще більшого стресу, якщо ми не будемо обережні.

8. Вам важко закінчити роботу вчасно

Якщо ви відчуваєте труднощі на роботі, вас можуть назвати ледачим, але це помилкова думка, оскільки лінь не завжди буває навмисною. Замість того щоб розібратися з основною проблемою, більшість людей, найімовірніше, отримають прочухана від свого начальника, який скаже, що їм потрібно зібратися з силами і перестати лінуватися або піти.

Це може викликати наростаючий стрес, який зрештою призведе до ще більшого вигорання і проблем на роботі. Одне з досліджень підтвердило негативний зв’язок між токсичною обстановкою на робочому місці та залученістю співробітників. Зазначалося, що співробітники, які працюють у токсичній обстановці, передають свої негативні почуття колегам.

Це може призвести до депресії, знущань, тривоги і вигорання. Це нагадування про необхідність зберігати позитивний настрій на робочому місці та підходити до співробітників, які зазнають труднощів, зі співчуттям, а не з пасивною агресією.

9. Ви швидко робите погані висновки

Вигорання може призвести до безлічі проблем, деякі з яких включають у себе негатив. Через це люди, які перегоріли, роблять найгірші висновки.

Але якщо це схоже на вас, це не ваша вина. Згідно з одним дослідженням, було встановлено, що вигорання сильно впливає на депресію, а також помірно впливає на дисфункціональні установки і румінативні реакції. Таким чином, і ваше ставлення до роботи, і ваш спосіб мислення будуть негативними, якщо ви відчуваєте себе вигорілим.

10. Ви нехтуєте турботою про себе

Коли ви вигораєте, у вас не вистачає енергії, щоб зосередитися на догляді за собою. Ви настільки зайняті й напружені, що можете пропускати дні в спортзалі або час відпочинку, щоб зайнятися нібито важливішими справами. Але це найгірше, що ви можете зробити для себе.

Турбота про себе частково опосередковує вплив стресу на самопочуття. Тому знайдіть час для себе і розслабтеся. Нанесіть маску на обличчя або почитайте розслаблюючу книжку. Від цього залежить ваше психічне здоров’я.

www.unian.ua

Exit mobile version