Чому коти так багато сплять: вісім головних причин

Чому коти так багато сплять: вісім головних причин

Коти сплять до 20 годин на добу / фото Pixabay

Всім відомо, що коти постійно сплять, обираючи для цього всі можливі місця – диван, кухонну стійку, підлогу, принтер чи ваші коліна. Однак не всі знають, чому саме пухнастики так багато сплять, та як визначити, чи нормальний режим у вашого улюбленця, пише Daily Paws

Кіт веде нічний спосіб життя

Однією з причин того, що пухнастик багато спить вдень, може бути те, що вночі він полює на уявних мишей. Їхні предки вели нічний або сутінковий спосіб життя. Більшість одомашнених кішок мають такий же розклад, як і людина, однак є й індивіди, які притримуються давніх звичок цього виду.

Відео дня

Ваш кіт зберігає енергію

Кішки – хижаки і, як і більшість з них, зберігають енергію, відпочиваючи або сплячи, зберігаючи час, коли вони будуть полювати. Цей цикл сну/полювання не має викликати занепокоєння.

Кіт насправді не спить

Іноді коти просто “натискають кнопку паузи” і поринають у “котячу дрімоту”. Чотирилапий може мати частково або навіть повністю закриті очі, але його вуха або хвіст час від часу можуть рухатися. Швидше за все, він прислухається до навколишнього середовища, готовий почати діяти, і насправді зовсім не спить.

Кіт нудьгує

Коли нема чим зайнятися, тварини більше сплять, щоб заповнити свій день. Щоб додати йому розваги, можна побудувати для нього полиці для лазання та різноманітні іграшки. Дізнавшись, які він любить більше, можна купувати такого ж типу. Якщо у хвостатого будуть варіанти, як розважитись, він буде менше спати від нудьги. 

Ваша кішка в стані стресу

Ховатися та бути менш активними – це інструменти, які коти використовують, коли вони налякані чи піддаються стресу. Якщо ваш кіт ховається від сім’ї, спілкується лише з одним членом сім’ї він може відчувати сильний стрес. Більше спати може бути його інструментом подолання. Запитайте свого ветеринара про те, як стрес впливає на вашу кішку. Можливо у цьому улюбленцю потрібна допомога.

Ваш кіт хворий або відчуває дискомфорт

Кішки ховаються і менш активні, коли вони хворі або почуваються погано. Якщо ваш кіт проводить більшу частину свого часу під ліжком або високо на котячому дереві, йому може бути боляче або незручно.

Так, якщо ваша кішка має надлишкову вагу, вона може бути не в змозі багато рухатися і буде багато відпочивати, оскільки для руху потрібно занадто багато енергії. Ожиріння у кішок є серйозною проблемою, яка може призвести до болів при русі або ендокринних захворювань, які потребують довічного лікування. Якщо ви не можете легко промацати ребра свого кота, запишіться на прийом до свого ветеринара.

Ваш кіт пристосовується до пори року

Перехід на літній час може бути причиною додаткової дрімоти вашої тварини. Коли кількість світлового дня взимку скорочується, вони також сплять більше. 

Загалом сон і відпочинок до 20 годин на добу є нормою для кішок. Якщо вона відчуває себе добре, то давайте їй подрімати.

Цікаві факти про тварин

УНІАН розповідав, чому кіт не дає спати вночі та що з цим робити.

Раніше експерт пояснила, чому кіт заважає вам працювати за комп’ютером. За її словами, насправді домашній улюбленець намагається захистити вас від робочого перевантаження.

www.unian.ua