Як сказати українською “горбушка хлеба”: мовознавець Авраменко назвав правильний варіант

Авраменко розповів про правильну назву припеченої поверхні хліба / колаж УНІАН, фото wikipedia, кадр з відео

Паляниця – не лише пароль для визначення своїх та популярний інтернет-мем. Це ще й різновид традиційного українського хліба зі смачною хрусткою горбушкою. Хоча ні, не горбушкою! Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно називати найсмачнішу частину хліба.

“Ні друзі, не “горбушка”. Це росіянізм. Українською скибку від не початого краю хлібини називають словами “окраєць” або ж “цілушка”, – пояснює мовознавець.

До речі, Авраменко також пояснив, чому ж росіянам не вдається правильно вимовляти слово “паляниця”. Насправді головна для них складність полягає в тому, що в російській мові просто не існує слів, де зустрічається пом’якшений звук “ц”. Тому й виходить у них “паляніцА”, а не “паляницЯ”. Те саме зі словами “криниця” та “Укрзалізниця”, які є надскладними для російськомовної щелепи.

Відео дня

Інші цікаві уроки від мовознавця Авраменка 

Як писав УНІАН, слова “уйти”, “уїхати” та “угнати” є досить незграбними спробами калькування з російської мови. Кожне з цих слів має свою елегентну форму або замінник в українській мові.

Також ми розповідали, як правильно говорити – річка чи ріка. Насправді, розмір самої водойми тут ні до чого. Авраменко пояснив, як правильно називати такі природні об’єкти.

www.unian.ua

Exit mobile version