НБУ проти підвищення податку на прибуток банків до 50% – Рожкова

НБУ проти підвищення податку на прибуток банків до 50% - Рожкова

Національний банк України виступає проти ініціативи підвищення податку на прибуток для банків другий рік поспіль до 50%.

Про це повідомила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю Forbes Ukraine, передає Укрінформ.

«НБУ підтримує підвищення податку на прибуток фінансових компаній до 25% (як для банків) для запобігання ухиленню від сплати податків у фінансовому секторі», – зазначають у регуляторі.

За словами Рожкової, запровадження податку на прибуток банків до 50% може призвести до проблем з капіталом у двох державних банків, що потребуватиме мільярдних витрат з бюджету на їх докапіталізацію.

Перша заступниця наголосила, що банківська система спроможна забезпечити необхідну суму для фінансування бюджетного дефіциту без підвищення військового збору з 1,5% до 5%.

«Банківська система спроможна забезпечити потребу внутрішнього фінансування бюджету на 385 млрд грн до кінця року за рахунок розміщення ліквідності в ОВДП», – зауважила вона.

Рожкова зазначила, що для подальшого кредитування економіки, інвестування в державні облігації та подолання викликів, пов'язаних з війною, банкам необхідно зберегти достатній рівень капіталу, тому повторне підвищення податку матиме незначний вплив на бюджетні надходження, проте може призвести до суттєвих ризиків для банківського сектору.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня 2024 року Верховна Рада підтримала у першому читанні запровадження податку на надприбутки банків у 50%. Голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев вважає, що ухвалення рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією.

www.ukrinform.ua