Як котам вдається пролазити у маленькі щілини: пояснення від дослідників може здивувати

Крім того, коти можуть протискатися крізь простір за допомогою своїх вус / фото ua.depositphotos.com

Коти є дуже гнучкими тваринами, вони можуть пролізти в маленькі щілини, що часто дивує людей. Дослідники розповіли, як котам вдається це робити, передає Live Science. 

Ключем до здатності цих тварин “протікати” крізь крихітні щілини, мов рідина, є їхня унікальна будова плечового поясу. У Національному центрі біотехнологічної інформації (NCBI) зауважили, що в людини плечовий пояс складається з лопаток і ключиць. Зокрема лопатки та ключиці з’єднані між собою, тому утворений плечовий пояс забезпечує жорстку підтримку м’язів рук. 

Водночас лопатки котів прикріплені до решти тіла лише м’язами, а не кістками, наголосили у клініці котів у Кейтонсвіллі, що в штаті Меріленд. За словами голови Міжнародного товариства котячої медицини у Великій Британії Наталі Даугрей, те ж саме стосується і котячих ключиць. Ба більше, котячі ключиці є набагато меншими порівняно з рештою тіла кота, ніж людські ключиці стосовно решти нашого тіла. 

Відео дня

Тому ці анатомічні особливості допомагають котам протискатися крізь вузькі отвори. 

“Здатність поміщатися в невеликому просторі є еволюційною перевагою при полюванні на дрібну здобич, таку як миші, а також для переховування і втечі від потенційних хижаків”, – пояснила Даугрей.

Також протискатися крізь простір котам допомагають їхні вуса. 

“Основа кожного вуса наповнена нервовими закінченнями, що забезпечує котів високочутливою навігаційною системою, яка передає велику кількість інформації про їхнє оточення. Це містить в собі оцінку розміру невеликих просторів перед тим, як спробувати протиснутися крізь них”, – наголосила Даугрей. 

За словами експертки, коти люблять протискатися через крихітні отвори, коли відчувають стрес або стрес, адже це допомагає їм відчувати себе більш захищеними та безпечними. 

“Коти також обирають невеликі простори для усамітнення, коли їм потрібно трохи відпочити від навколишнього середовища. Намагайтесь не турбувати котів у невеликих приміщеннях, якщо тільки ви не боїтеся, що вони можуть бути травмовані або нездорові”, – порадила Даугрей. 

Інші цікавинки про котів

Раніше експерти розповіли, чи подобається котам музика. Дослідження показали, що певні типи музики знижують стрес у кішок (класика), а деякі підвищують його (важкий метал). Тому можна сказати, що класична музика змушує кішок почуватися щасливішими. 

Також стало відомо, чому коти так люблять стрибати та наскільки високо їм це вдається зробити. За словами експертів, ці тварини можуть стрибати до понад 2 метрів у висоту.

www.unian.ua

Exit mobile version