“Скривитися, як середа на п’ятницю”: що означає цей унікальний фразеологізм, – Авраменко

Олександр Авраменко розповів сенс ще одного фразеологізму / скріншот

Відомий мовознавець і вчитель Олександр Авраменко вже багато в чому встиг допомогти українцям прокачати своє мовлення, підказуючи як правильно сказати ті чи інші слова і фрази. Зараз він вийшов в ефір, щоб розповісти історію фразеологізму “скривитися, як середа на п’ятницю”.

Середа і п’ятниця, за його словами, у народній фразеології пов’язані “однією мотузочкою”. Вираз “скривитися, як середа на п’ятницю” означає “перекосити, спотворити обличчя”.

Якщо хтось кривиться від несмачної, солоної чи кислої їжі, від болю чи неприємних новин – це, як заявляє Авраменко, зрозуміло, чому відбувається.

“Але чому у “середи” такий “пісний” вигляд, коли вона “дивиться” на “п’ятницю”? “Кривиться” середа тому, що і вона сама, як і “п’ятниця”, колись була пісним днем. Раніше і в середу, і в п’ятницю не їли скоромну їжу, тобто молоко та м’ясо”, – розповів мовознавець.

Інші корисні мовні поради Олександра Авраменка

Раніше УНІАН повідомляв, як сказати українською “навколишнє середовище”. Мовознавець Авраменко розібрав типову помилку при перекладі слова “окружающий” російською мовою.

Крім того, мовознавець Авраменко назвав правильний варіант, як сказати українською “горбушка хлеба”.”Горбушка”, за його словами, це росіянізм. Українською скибочку від не розпочатого краю хліба називають зовсім по-іншому.

www.unian.ua

Exit mobile version