Знижують ризик хвороби Альцгеймера: скільки яєць потрібно їсти людям, старшим за 50 років

Дослідження припускає зв’язок між споживанням яєць і ризиком розвитку деменції при хворобі Альцгеймера / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Яйця можуть знизити ризик хвороби Альцгеймера. Про це свідчать результати дослідження 2024 року в Journal of Nutrition, пише Health Digest, з’ясовуючи, скільки яєць слід їсти людям, старшим за 50 років.

Зазначається, що люди, які їли хоча б одне яйце на тиждень, мали на 47% нижчий ризик хвороби Альцгеймера порівняно з тими, хто їв менше яєць.

Зазначається, що дослідження було зосереджене на тому, як яйця можуть захищати мозок від ушкоджень, пов’язаних із хворобою Альцгеймера, і виявило, що 39% захисного ефекту яєць було зумовлено холіном.

Відео дня

“Це перший раз, коли дослідження припускає зв’язок між споживанням яєць і ризиком розвитку деменції при хворобі Альцгеймера, і підкреслює потенціал простих дієтичних втручань у підтримці нормального здоров’я мозку”, – сказав головний дослідник і доктор філософії Тейлор Воллес.

За його словами, холін є важливою поживною речовиною для підтримки цілісності та сигналізації клітин, а також підтримує мозок у міру того, як ви стаєте старшими. Також учений додав, що поки неясно, як холін впливає на здоров’я мозку, і необхідні додаткові дослідження.

Видання пише, що в яйцях міститься 147 міліграмів холіну, чоловікам необхідно 550 міліграмів холіну щодня, а жінкам – 425 міліграмів.

“Більшості американців було б корисно вживати більше холіну… Він допомагає підтримувати здоров’я мозку впродовж усього життя в будь-якому віці та на будь-якому етапі, включно з пам’яттю, мисленням, настроєм і багатьом іншим”, – заявив Воллес.

При цьому він додав, що заснована на одних яйцях дієта, ймовірно, не запобіжить хворобі Альцгеймера, важливо зосередитися на загальній картині:

“Вибирати різноманітні продукти в помірних кількостях, щоб підтримувати загальне здорове харчування. Сюди входить широкий спектр фруктів і овочів, цільного зерна і пісних джерел білка, включно з яйцями, бобовими, горіхами, рибою, морепродуктами і знежиреними молочними продуктами”.

Дослідження 2024 року в Neurology показало, що дотримання дієти MIND (поєднує в собі Середземноморську дієту і дієту DASH) може зменшити ризик зниження когнітивних функцій на 4%.

Також варто зазначити, що за даними Американської кардіологічної асоціації харчовий холестерин, який міститься в яйцях, – це не те саме, що холестерин у крові. Іншими словами, вживання великої кількості яєць може не бути причиною високого рівня холестерину.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як дізнатися, що яйце зіпсувалося.

www.unian.ua

Exit mobile version